Polisens omfattande förundersökning av en narkotikaaffär från Holland till Finland är färdig

19.1.2021 11.04
Nyhet

Centralkriminalpolisen och Polisinrättningen i Sydvästra Finland har tillsammans utrett en stor brottshärva omfattande smuggling av kokain från Holland till Finland och spridning av kokainet i Åbo- och Helsingforstrakten.

Polisen kom smugglingsorganisationen på spåret försommaren 2020. Enligt Gränsbevakningsväsendet profilering utgående från polisens uppgifter, kunde två holländska män vara de som smugglade narkotikan. 

Polisen fick reda på att de misstänkta bodde på ett hotell i centrala Helsingfors i varsitt rum och gjorde husrannsakan i rummen, 380 gram kokain beslagtogs. Gripandena gjordes tillsammans med Polisinrättningen i Helsingfors. Narkotikan hade smugglats till Finland i smugglarens kropp.  

– Metoden att smuggla narkotika inne i kroppen är livsfarlig och riskabel. Om en narkotikakapsel spricker inne i kroppen leder det sannolikt till att smugglaren dör, säger undersökningsledaren, kriminalinspektör Aki Lahtinen vid Centralkriminalpolisen.

Kokainbeslaget var inledningen till en stor förundersökning och polisen kunde utreda fyra tidigare fall av införsel av narkotika åren 2019–2020. Under förundersökningen klarlades också hur narkotikan transporterades i Finland och polisen har kunnat ingripa i organisationer som i Åbo och Helsingfors sprider narkotika. Dessa organisationer leds av finländare. 

Enligt förundersökningen misstänks att holländarna via en kontakt som hade skapats på internet, började sprida narkotika i Åbotrakten, där också lagerlokaler hyrdes för längre tids användning. För att expandera narkotikamarknaden skulle de misstänkta börja sprida narkotika i huvudstadsregionen och den dag de greps hade de för att säkra den kriminella verksamheten ingått ett långvarigt hyresavtal för lagerutrymmen i Helsingfors.   

Vid utredningen klarlades att ca 2 100 gram kokain fördes in i landet under ett år. Fyra personer är eller har varit häktade, tre av dem är holländska män och litet över 20 år gamla. Dessutom har fem andra personer varit anhållna eller fasttagna. Polisen har beslagtagit ca 400 gram kokain, ca 35 000 euro i kontanter, en mindre mängd amfetamin och annan narkotika och tiotals läkemedelspiller. Med brotten skaffades en vinning för brott på ca 225 000 – 250 000 euro.

– Vid utredningen gjordes aktivt samarbete i realtid med Europol, de finska och holländska polissambandsmän som jobbar där och med holländsk polis om informationsbyte och förberedelse av polisoperationerna. Bland annat deltog finsk polis i augusti 2020 i den holländska polisens husrannsakan hos de misstänkta holländarna i Utrecht i Holland, berättar Lahtinen.

Ärendet lämnas i dag den 19 Januari 2021 till Västra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.  
 

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter
Centralkriminalpolisen
brottmål
förundersökning
narkotikabrott