Polisinrättningen i Västra Nyland auktionerar bort hittegods elektroniskt

5.5.2021 10.47 | Publicerad på svenska 5.5.2021 kl. 10.51
Nyhet

Polisinrättningen i Västra Nyland prövar i maj, för första gången, på att auktionera bort hittegods och till staten dömd beslagtagen egendom via en elektronisk plattform.

De populära auktionerna, som hållits på polisstationerna, har inte ordnats i Västra Nyland i år. Coronaepidemin är orsaken till pausen. Under uppehållet har det i lagret samlats gott om, i synnerhet, cyklar som kommit i polisens besittning som hittegods. 

− Enbart vid huvudpolisstationen i Esbo väntar ca 140 cyklar på nya hem. I lagret har också samlats til exempel verktyg, berättar överkommissarie Aapo Isoaho.

Så att föremålen kommer till nytta, i stället för att samla damm i lagren, prövar polisinrättningen nu på elektronisk auktion på webb-platsen Huuto.net. 

− Inropen stängs alltid på lördagar kl. 16. Den nya ägaren avhämtar föremålet han inropat på nätet vid Esbo huvudpolisstation i Kilo. Föremålet måste avhämtas under kalenderveckan, som följer på inropet, säger Isoaho.

Avhämtningen sker via tidsbeställning, så att det inte kommer för mycket folk samtidigt, så här i corona-tider. Om den nya ägaren inte avhämtar föremålet frigörs det att säljas på nytt. Köparen kan betala föremålet han ropat in enbart med bank- eler kreditkort. 

Elektronisk auktion tas vid polisinrättningen i Västra Nyland i bruk, till att börja med, på prov i Esbo. 

− Om plattformen fungerar bra och kunderna är nöjda, kan vi fundera på att använda den också för att sälja hittegods och beslagtagen egendom vid Lojo, Kyrkslätt och Raseborg polisstationer, säger Isoaho.

Försöket att pröva på elektronisk auktion utesluter inte ordnandet av traditionella auktioner sedan då det, i takt med att coronaepidemin lättar, igen är tryggt. 
 

Esbo Nyheter Polisens verksamhet och utveckling Polisinrättningen i Västra Nyland
Polisinrättningen i Västra Nyland
auktion