Rån i Vasa och Virdois

Utgivningsdatum 12.4.2022 12.00
Nyhet

Med personbil tvingades en mopedbil att stanna igår klockan 22 tiden på Myrgrundsvägen i Vasa. Några män steg ur bilen och hotade med våld och krävde att de som färdades i mopedbilen skulle ge ifrån sig egendom.

Då de fick det som begärdes, bland annat smarttelefoner, så söndrade gärningsmännen karossdelar på mopedbilen och avlägsnade sig med personbilen från platsen. Cirka fem minuter senare kom personer i mopedbilen hem och kunde ringa nödcentralen. Så väl på personbilen som på personerna så fick polisen bra kännetecken och omfattande arbete för att hittade gärningsmännen inleddes.

Samma gärningsmän misstänks ha fortsatt mot Virdois där en på 40-talet född pensionär har blivit brottsoffer. Gärningsmännen har lite senare kört ut på riksväg 23 och sökt bärgningshjälp i ett närliggande hus. I samband med att bilen bärgats ur diket har en av gärningsmännen gått in huset hos den som hjälpte till och där stulit en plånbok. Färden fortsatte men gänget kom tillbaka till personen som hjälpte dem ur diket och genom att misshandla personen så fick de denna att ge koderna till bankkortet.

Så väl av gärningsmännen som av fordonet har det gått att få bra beskrivningar och på basen av dessa kunde en polispatrull på Palolammintie stanna bilen som framfördes av de misstänkta. Två män från Birkaland födda 2001 och 2003 samt en kvinna från Österbotten född 2002 greps.

Fallet i Virdois undersöks som grovt rån, rattfylleri och straffbart bruk av narkoitka. Fallet i Vasa undersök bland annat som rån.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Inre Finland Polisinrättningen i Österbotten Vasa Virdois