Ridande polisen tar emot publiken på julkonsert i Lojo

Utgivningsdatum 24.11.2023 11.40 | Publicerad på svenska 24.11.2023 kl. 11.45
Nyhet
Polismusikkåren - Bild: Mika Turunen

Helsingfors polismusikkår ger en konsert i Sankt Lars kyrka i Lojo den 11 december kl. 19. Dörrarna till evenemanget, som är gratis och öppet för alla, öppnas kl. 18.

Polismusikkåren håller årligen sin traditionella julkonsert på olika håll i Finland och i år ordnas den i mitten av december i Lojo. Konserten dirigeras av polismusikkårens överkapellmästare Sami Ruusuvuori och solist är en av våra mest karismatiska sopranstjärnor, Johanna Rusanen-Kartano. Konserten ordnas av Polisinrättningen i Västra Nyland med polischef Timo Saarinen som värd. 

Julkonserten bjuder på den vackraste julmusiken skriven för symfonisk blåsorkester och sopransolist. Vi får bland annat höra Ave Maria av Caccini, O helga natt av Adam, Winter Wonderland av Bernard, Himlen i min famn av Carola Häggkvist och många fler.

– Polisen i Finland vill understöda tanken om förkunnande av julfreden, det vill säga samhällsfreden, på ett så mångsidigt sätt som möjligt. Ett bra sätt är att med hjälp av musik skapa julfrid på olika håll i Finland och nu är det Lojo som står i tur, berättar Timo Saarinen, polischef vid Polisinrättningen i Västra Nyland.

Gratiskonserten är cirka 70 minuter lång och det finns plats för cirka 350 konsertgäster.

Blåsorkestern med 42 polismusiker firar julens magi

Konsertgästerna möts av en ståtlig syn redan utanför kyrkan. Finlands äldsta polisenhet, Helsingfors ridande polis som grundades 1882, tar emot alla konsertgäster utanför huvuddörrarna. Polishästarna har en mankhöjd på minst 170 centimeter, vilket hjälper ekipagen i deras huvuduppgift som är att lugna ner folkmassor.

Helsingfors polismusikkår är den enda professionella orkestern som lyder under inrikesministeriet. Den är verksam i hela landet och placerad vid polisinrättningen i Helsingfors. Orkesterns engelska namn, Helsinki Police Symphonic Band, beskriver musikkårens struktur väl. I den 42 polismusiker starka ensemblen ingår symfoniorkesterns alla blås- och slagverksinstrument.

– Hela vår stora symfoniska blåsorkester utnyttjas fullt ut för att lyfta fram julens färger och glitter, berättar överkapellmästare Sami Ruusuvuori stolt om sin orkester.

Lojo Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland