Silver i FM för narkotikahundar och konserter för ungdomar i Raseborg och Lojo

Utgivningsdatum 21.5.2024 14.21 | Publicerad på svenska 24.5.2024 kl. 13.22
Nyhet

Silver i FM för narkotikahundar och konserter för ungdomar i Raseborg och Lojo Polisen i Västra Nyland har haft en glad vecka då labradorretrievern Repe och belgiska vallhunden Malinois Sinko med sina hundförare var framgångsrika i FM-tävlingarna för narkotikahundar i Nurmijärvi. Värmen påverkade hundar både vid tävlingarna och utanför dem, eftersom polisen har mottagit anmälningar om hundar som lämnats kvar i heta bilar under den gångna veckan. Den kommande veckan kommer vi att samlas kring musik och säkerhetsfrågor när polisens Pidä huolta!-konserter ordnas för högstadieelever.

Labradorretrievern Repe och hundföraren Sami vann silver i FM för narkotikahundar

Hundekipaget från polisinrättningen i Västra Nyland var framgångsrikt i FM-tävlingarna för polisens narkotikahundar. Helsingfors polisinrättning ordnade en mycket lyckad tävling den 14–16 maj i Nurmijärvi. Tävlingsdagarna omfattade bland annat ett lydnads- och spårprov samt lägenhets-, lager- och fordonsgenomsökning.

Äldre konstapel Sami Söder och hans hund Repe (Hulivilin Super Safe) kom tvåa i tävlingen. Från Västra Nyland deltog även äldre konstapel Tea Vasarainen och belgiska vallhunden Malinois Sinko och de placerade sig som nionde. Dessutom placerade sig Tea och Sami med sina hundar andra i lagtävlingen.

 Jag kan inte säga annat än att placeringen känns bra. Tävlingen var hård och dagarna var fyllda till brädden med skickliga förare och erfarna tävlare. Det var årets bästa träningspass som man inte kan få någon annanstans, berättar Söder.

Repe är en labradorretriever som är född 2017 och som är specialnarkotika- och penninghund till yrket. Repes bästa prestationer kom genom lyckade försök och beröm. Tävlingen gick bokstavligen het, till exempel på den sista tävlingsdagen visade termometern på närmare 26 grader. Därför känns den lyckade prestationen i den sista grenen på den sista dagen, dvs. terrängavsnittet, som en verklig arbetsseger för Sami och Repe.

– Det var tydligt att hunden kände av värmen. Förarnas främsta uppgift är att hålla hunden säker och vid god vigör. Därför måste hunden få komma i skuggan och få tillräckligt med vätska. Det var också bra att få kunskap om detta under tävlingsförhållanden.

Söder berättar att han är verkligen nöjd och stolt över sin hund. Ett personligt mål uppfylldes också, eftersom de två bästa i tävlingen får delta i tävlingarna för tjänstehundar senare i år. Där tävlar förutom polisen även representanter från Tullen, Försvarsmakten, Gränsbevakningen och Brottspåföljdsmyndigheten.

– I den här tävlingen var andra platsen i det närmaste en maximal prestation för oss den här gången - ingenting lämnades så att säga ”kvar ute på plan”. På dagen för sökkontroller var vi det bästa hundekipaget, medan spåret på den första dagen var svårt för alla, också för oss.

I tävlingen gick guldet till labradorretrievern Kukka (Hulivilin Force of Nature) under ledning av Helena Wallius, utbildare vid Polishundsinrättningen. Söder är glad över att Kukka vann och inte bara för att Wallius och Söder har tränat mycket tillsammans. Kukka är nämligen Repes halvsyster. På tredje plats kom labradorretrievern Yoda (Retkikaverin Hittavainen) under ledning av Camilla Boman. Polisinrättningen i Västra Nyland gratulerar alla varmt!

Pidä huolta!-konserter i Raseborg och Lojo

Helsingfors polismusikkår uppträder igen på Pidä Huolta!-konserterna i Västra Nyland. Konserterna, som riktar sig till unga i högstadieåldern ordnas i Laurentiussalen i Lojo den 28 maj och i bollhallen i Ekenäs den 30 maj. Temat för upplysningskonserterna är droger, mobbning, sexuell självbestämmanderätt, sociala medier och våld.  Städerna Lojo och Raseborg samt Polisinrättningen i Västra Nyland fungerar som värdar för konserterna.

Föreläsarna är poliser med lång erfarenhet, som arbetar med att utreda brott som anknyter till konserternas teman. Temana presenteras för ungdomarna med hjälp av bilder, faktabaserade exempel och musik framförd av en professionell orkester. Dessutom kommer ungdomars berättelser ur verkliga livet att tas upp under konserten.

Äldre konstapel Ronnie Holmberg från den förebyggande verksamheten vid Polisinrättningen i Västra Nyland talar vid båda konserterna. I Lojo deltar också den mycket erfarna sexualbrottsutredaren Maija Aunio, som redan i många år har talat med ungdomar om frågor som rör sexuell självbestämmanderätt.

Helsingfors polismusikkår är en yrkesblåsorkester med 43 musiker vars repertoar sträcker sig från symfonisk musik för blåsinstrument till modern pop och jazz. Musikkårens viktigaste arbetsfält är de upplysningskonserter som genomförs i samarbete med Helsingfors kriminalpolis och som når tusentals ungdomar varje år.

Polisuppdrag gällande hundar som lämnats kvar i het bil – kan uppfylla kännetecknen på djurskyddsbrott

Söndagen den 19 maj hade polisen två larmuppdrag som handlade om ett sällskapsdjur som hade det för varmt. Polisen larmades till Mattby i Esbo, när en förbipasserande observerade en hund som lämnats i ett hett fordon. Samma dag behövdes polisen i Gloms i Esbo, där enligt anmälan en hund hade suttit i solskenet i en bil redan i närmare en timmes tid. Bilen hade åkt iväg från platsen innan polisen kom till målet. 

Från våren ända till hösten kan temperaturen inne i en bil som står i direkt solljus bli alltför hög för ett sällskapsdjur. I högsommarvärme ska du inte lämna din hund i bilen, även om bilen står i skuggan. I varmt väder räcker det inte med att lämna fönstren öppna för att hålla bilens innertemperatur tillräckligt sval för hunden.  Hunden kan lämnas för en stund i en bil där luftkonditioneringen fungerar även när motorn är avstängd. I det fallet är det bra att lämna ett meddelande om luftkonditioneringen på en synlig plats.

Att lämna hunden i en het bil kan uppfylla kännetecknen på ett djurskyddsbrott. Straffet är böter eller fängelse i maximalt två år. I lindriga fall är straffet böter. Hunden kan också tas bort tillfälligt eller permanent från sin ägare.

Nyheter Nyland Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland Övervakning och larmverksamhet