Sprängämnen och vapen hittades i bil – höga hastigheter och lång lista med misstänkta brott på vägarna

Utgivningsdatum 19.6.2024 13.42 | Publicerad på svenska 20.6.2024 kl. 11.05
Nyhet

I veckomeddelandet från polisinrättningen i Västra Nyland berättar vi om den gångna veckan, då polisen stött på sprängämnen och vapendelar i en bil samt höga hastigheter på olika håll i området. Vi tar även upp hur midsommaren påverkar polisens verksamhet. Polisen i Västra Nyland övervakar området på bred front. Däremot erbjuds ingen kundservice, eftersom alla serviceställen är stängda fredagen den 21 juni.

Ingen kundservice under midsommar, men polisen övervakar på vägarna, till sjöss och på offentliga platser


På midsommarafton fredagen den 21 juni är alla Västra Nylands poliskundserviceställen stängda. Därmed är inga tillstånds-, hittegods- eller brottsanmälningstjänster tillgängliga, men e-tjänsten fungerar alla dagar på året. Via e-tjänsten kan man sköta många pass-, identitetskorts-, brotts- och skjutvapenärenden.

Utryckningspatrullernas verksamhet fortsätter däremot som vanligt även under midsommar. För polisen syns midsommarfirandet ofta i form av störningsärenden. Vi förväntar oss en hektisk midsommarhelg, men hoppas att folk kommer ihåg att ha roligt och ta hand om varandra.

– Om vädret gynnar firarna kommer polisen troligtvis att få ingripa i störningar utomhus som på stränder, gårdsområden och olika campingplatser. Om vädret är dåligt koncentreras uppdragen mer till restauranger och privata hem, konstaterar kommissarie Petteri Ovaska.

Tur- och returtrafiken under midsommarhelgen förväntas vara livlig. Förutom trafiken på vägarna övervakar polisen även sjötrafiken på Lojo sjö och Hiidenvesi med båt och vattenskoter. Vid övervakningen fokuserar polisen särskilt på körskick och användning av flytvästar i båttrafiken.

Polisen önskar alla en glad och lugn midsommar samt tålamod i trafiken.

Par närmade sig barn med kaniner i köpcentrum

Fredagen den 14 juni hade polisen ett ovanligt uppdrag i köpcentret Iso Omena. Vid sextiden på kvällen hade en kvinna och en man gett bort kaniner till barn på köpcentrets lekplats. Till några av barnen hade de även erbjudit ett telefonnummer och sagt att de kan kontakta numret för mer information om kaninerna. Ögonvittnen blev oroade över duons motiv.

Barnen hade överlämnat två kaniner till köpcentrets väktare.

För närvarande vet polisen inte varför kvinnan och mannen delade ut kaniner. Om paret återvänder för att dela ut kaniner kan man anmäla det till polisen på nödnumret 112.

Bilpassagerare flydde genom att simma och gömma sig – duo misstänks för flera brott

Natten mellan fredag och lördag den 15 juni stoppade en polispatrull en bil med släpvagn i Lojo. När bilen stannade sprang en passagerare i väg och simmade över en närliggande å.

Flera patruller deltog i sökandet efter passageraren, men han var till en början försvunnen. Fordonet och släpvagnen fördes till polisstationen i Lojo, där man i bilen hittade hemmagjorda sprängämnen, ett miniatyrgevär, elsprängkapslar, hagelpatroner och sprängämnen av fyrverkerityp. I släpvagnen fanns även en fyrhjuling som visade sig vara stulen, och bilens förare saknade körkort. 

På lördagen fick polisen en anmälan om att man i anmälarens uthus hade påträffat en man som hade stulit husägarens kläder. Mannen visade sig vara passageraren som flydde under natten.
Listan över misstänkta brott är lång. Polisen undersöker fallet bland annat under brottsrubriceringarna framförande av fordon utan rätt, fordonsförseelse, skjutvapenbrott och brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Polisen misstänker fortkörning i måndagens avkörning i Lojo

Vi informerade på måndagen den 17 juni om en incident där en personbil körde av vägen i Lojo. Polisen fortsätter att utreda fallet.

Polisen misstänker att föraren körde för fort vid olyckstillfället. Föraren skadades allvarligt och vårdas på sjukhus. Också passageraren fick lindriga skador.

För närvarande utreder polisen förarens körskick vid tidpunkten för händelsen. Brottsrubriceringarna är fortfarande grovt äventyrande av trafiksäkerheten och vållande av skada.

Höga hastigheter i Sjundeå, Kyrkslätt, Lojo och Esbo

Under helgen den 14–16 juni övervakade polisen trafiken i hela Västra Nyland. I Esbo noterades grova fortkörningar, bland annat på Västerleden där hastigheten i ett 80-område uppmättes till 134 km/h. I fordonet hittades också en radardetektor. På Bodomvägen körde förare alldeles för fort i ett 50-område – en förare i 94 km/h och en annan i 110 km/h. På Vävarsvägen påträffades dessutom en grovt rattfull förare.

På Svidjavägen i Sjundeå mätte polisen en förares hastighet till 120 km/h i ett 80-område. På natten på Lojoåsvägen i Lojo noterades hastigheter på 157 och 164 km/h i ett 120-område. En av fortkörarna hade även alkohol i blodet över gränsen för rattfylleri.

På Porkalavägen i Kyrkslätt körde en personbil i 133 km/h och en motorcykel i 99 km/h i ett 60-område.  Som helhet hade polisen fullt upp på vägarna under helgen.
 

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Tillståndtjänst Trafik Övervakning och larmverksamhet