Stadin Skoude-duon får energi av ungdomar: Ger hopp i all denna dysterhet

18.2.2021 13.18
Nyhet
Stadin Skoude 2021
Stadin Skoude 2021

I år delar brottsutredarna äldre kriminalkonstapel Maija Aunio och kriminalöverkonstapel Jari Kyllönen på priset Stadin Skoude.

Till Stadin Skoude år 2021 valdes en duo som i flera år har bjudit på sig själva för att upplysa unga om riskerna med rusmedel och om självbestämmanderättens vikt. Kriminalöverkonstapel Jari Kyllönen och äldre kriminalkonstapel Maija Aunio har hittat ett sätt att tilltala unga så att de som lyssnar tar till sig den viktiga informationen.

- Det känns underbart att vi tillsammans har fått detta erkännande. Delad ära är dubbel glädje. Vi har jobbat med det här genom att stöda varandra. Dessutom tillhör en del av priset vår fantastiska musikkår, som vi samarbetar med för att genomföra dessa upplysande konserter, säger duon glatt.

Kyllönen och Aunio har uppträtt tillsammans sedan 2017 vid många Pidä huolta!-konserter som är riktade till unga. Konserterna har fått mycket god feedback runtom i Finland och tiotusentals ungdomar har fått tillgång till viktig information tack vare konserterna.

Bruset försvinner och det blir tyst – då vet man att man har lyckats

Båda pristagarna är erfarna brottsutredare och proffs inom sina egna områden. Erfarenheten återspeglas i uppträdandena, eftersom de talar med unga på ett ärligt sätt och utan att försköna om frågor på samma sätt som de uppfattar dessa i polisarbetet.

- Ofta får i synnerhet mitt avsnitt om sexualfrågor publiken att fnissa och fnittra, men när min presentation framskrider märker jag att bruset i salen försvinner, det blir tyst, de unga har stannat upp för att lyssna – då känner man att man har lyckats, säger Aunio.
Båda poliserna har utfört mycket upplysande arbete och de får många inbjudningar att tala vid olika evenemang.

- Det är klart att det finns ett stort behov för information, men tyvärr är det inte möjligt för oss att delta i allt. Tidigare besökte vi ofta skolor och lektioner, men nuförtiden räcker inte tiden på något sätt till det. Med hjälp av konserterna kan vi nå stora publiker på en gång, säger Kyllönen.

Det fanns planer på att göra en stor konsertturné runtom i Finland, men på grund av coronan inhiberades den. Inspelningar har gjorts av upplysande konserter till exempel för användning vid skolor.

- Det är så klart inte samma sak. Växelverkan med unga och närvaron i livekonserter är så viktig. Konserterna har dessutom varit mycket viktiga andningshål för mig. I mitt vardagliga arbete har jag ständigt med rätt så dystra frågor att göra. Dessa konserter bringar glädje och ljus och de ungdomar vi träffar ger hopp i all denna dysterhet, konstaterar Kyllönen.

- Även för unga kan konserterna vara unika upplevelser. Det är inte nödvändigtvis många som har möjlighet att live lyssna på en blåsorkester med 42 musiker som spelar stycken som de unga känner till. Musik har en otrolig påverkan på oss människor, tillägger Aunio.

Kollegornas betydelse är oersättlig

I sitt vardagliga arbete är Kyllönen en erfaren brottsutredare inom narkotikabrottslighet och organiserad brottslighet. I arbetsgemenskapen är han känd som en person som främjar grupptillhörigheten och höjer stämningen på arbetsplatsen. Han är gärna mentor för både yngre och mer erfarna kollegor. I båda polisernas arbete är arbetsgemenskapen och kollegorna ytterst viktiga och det märks även i hur de talar om varandra.

- Jaris stöd har varit oersättligt för mig. Jag spänner mig otroligt mycket och han är den som håller mig samman under konserterna. Hans närvaro är så betryggande, han skapar en känsla av att allt är bra, säger Aunio.

Aunio har undersökt sexualbrott sedan 2008. Hon har en förmåga att bemöta offer för allvarliga brott på ett mänskligt, professionellt och känsligt sätt och behandla svåra och utmanande frågor med beaktande av människor som helhet. Aunios fantastiska förmåga att uppträda och kommunicera kommer till sin rätt även vid de upplysande konserterna.

- Jag deltog i upplysande konserter om rusmedel redan innan Maija kom med och jag är verkligen glad över att vi från 2017 har fått göra det här tillsammans. Maija driver och drar framåt. Jag kan inte ens uttrycka med ord hur viktigt det är att hon är med, erkänner Kyllönen.

Med denna Stadin Skoude-utnämning vill polisinrättningen i Helsingfors hylla även den framlidna äldre kriminalkonstapeln Jonna Saavalainen, som ursprungligen kom med idéer till och verkställde konceptet avseende upplysande konserter tillsammans med Helsingfors polismusikkår.

- Under varje konsert har vi en gul ros på scenen. Gula rosor var Jonnas favoritblommor. Hon är närvarande vid varje konsert.

Polisinrättningen i Helsingfors delar årligen ut priset Stadin Skoude till en meriterad polis/meriterade poliser vid inrättningen. Priset utdelades nu för den fjortonde gången.

Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors sv
Polisinrättningen i Helsingfors
kriminalpolis
polisen
polisinrättningar
premiering