Ta bil till julfesten endast pigg och nykter

Utgivningsdatum 18.11.2022 12.33
Nyhet

Polisen intensivövervakar rattfylleri under de tre följande julfesthelgerna. Övervakningen utförs i hela landet med massblås- och snabbdrogtester.

Polisen påminner om att det inte heller under julfesttider finns orsak att åka ut i trafiken under påverkan av berusningsmedel. 

– Nu under intensivövervakningen är risken för att åka fast större än normalt, oberoende av om man kör påverkad av alkohol eller droger, säger polisinspektör Heikki Ihalainen vid Polisstyrelsen. 

Om man druckit mycket alkohol är det också bäst att helt avstå från att köra dagen efter. 
– Även om alkoholen har försvunnit ur blodet kan det vara otillåtet att köra på grund av trötthet. Det lönar sig alltså att hålla sig borta från ratten tills man är helt i kördugligt skick igen, påminner Ihalainen.

Hårda påföljder för rattfylleri

Ihalainen påminner också om att rattfylleri kan medföra andra påföljder än en dom och ett körförbud. 

– Om man kör krock berusad, är det den berusade föraren som i sin helhet kan få stå för ersättningarna för krocken och fordonsskadorna. Av den som gjort sig skyldig till flera fall av rattfylleri kan polisen också beslagta motorfordonet, som vid en rättegång kan dömas till staten. 

Omkring 19 000 rattfyllerister åker fast varje år

Enligt Ihalainen åker varje år omkring 19 000 förare fast för att ha kört under påverkan av alkohol eller droger. Omkring 250 rattfyllerister har åkt fast under polisens intensivövervakning av lillajulstrafiken.

− Antalet rattfylleriuppdrag och rattfylleribrott har av tradition varit stort under veckoslutsnätterna i november och december. Även alkoholrelaterade olyckor förekommer mest under denna period.  Därför är det åter tid att påminna alla om att “om du tar då kör du inte och om du kör då tar du inte”, säger Ihalainen.

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik