Trafikolyckor, inbrott i en affärslokal och rattfyllerister i Östra Nyland

12.10.2021 12.21 | Publicerad på svenska 15.10.2021 kl. 12.57
Nyhet

Förra veckan sysselsattes polisen i Östra Nyland bland annat av trafikolyckor med dödlig utgång, inbrott i en affärslokal och rattfyllerister. Dessutom omhändertog polisen cyklar som stulits tidigare och kunde återlämna dem till sina ägare.

Två trafikolyckor med dödlig utgång

Förra veckan inträffade två dödsolyckor med dödlig utgång i Östra Nylands polisinrättnings område.

Den ena trafikolyckan, mellan en personbil och en skåpbil, inträffade fredagen den 8 oktober omkring kl. 14.20 i Hyvinge, i korsningen av Kalevankatu och Hangöleden. Föraren av personbilen dog i olyckan. Polisen berättade om händelsen på fredagen på polisinrättningens Twitterkonto.

– På olycksplatsen blev det klart att en skåpbil som kört längs Hangöleden i riktning från Mäntsälä hade krockat med den vänstra sidan av en personbil, som höll på att svänga ut på Hangöleden i riktning mot Mäntsälä från bakom en triangel på Kalevankatu, berättar kriminalkommissarie Markku Lylykangas.

– Till följd av kraften i sammanstötningen vände sig skåpbilen med nosen mot färdriktningen och personbilen flög över till andra sidan vägen där den stannade delvis över sidoräcket. Föraren av skåpbilen hann inte bromsa i situationen, endast göra en kort undanmanöver till vänster, fortsätter Lylykangas.

Den andra dödsolyckan inträffade lördagen den 9 oktober på natten ungefär kl. 1.43 på Toukolantie i Nurmijärvi.

En man på en mopedskoter körde in i ett vägmärke med ödesdigra konsekvenser. Trots återupplivningsförsök avled mannen på platsen.

– Vi utreder orsakerna som ledde till olyckan och i det här skedet kan vi ännu inte utesluta en eventuell sjukdomsattack, säger Lylykangas.

Inbrott i en stängd servicestation i Vanda

Förra natten gjordes ett inbrott i den nedlagda servicestationen som ligger på Gamla Kårbölevägen i Vanda. Polisen tog emot ett uppdrag till målet vid tretiden på morgonnatten. 

– Patrullen märkte att minst två personer rör sig inne i byggnaden och det hördes oväsen inifrån, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Efter en stund kom två av personerna ut från byggnaden och den tredje av de misstänkta gärningsmännen hittades inne i byggnaden där han gömde sig. Alla tre misstänkta greps och hamnade i polisens förvar misstänkta för försök till grov stöld.

– Det fanns tydliga tecken på inbrott på byggnadens dörrar och inomhus, på Otto-automaten nära ytterdörren observerades spår som tydde på kapslipning. Även brottsmedlen som använts för gärningen påträffades och togs i beslag från en fraktcontainer som stod på gården utanför byggnaden, fortsätter Luoto.
– Samma gärningsmän misstänks även ha gjort sig skyldiga samma natt efter klockan ett till ett inbrott i ett källarförråd i Gruvsta i Vanda, säger Luoto.

Cyklar som stulits tidigare kunde återbördas till sina ägare

Ett par cyklar som stulits i oktober omhändertogs av polisen förra veckan.

– En cykel som stulits i början av oktober i Mikkola i Vanda kunde återbördas till sin ägare när ägaren till cykeln hade lagt märke till att hens cykel erbjöds till försäljning på en webbplats och kommit överens om en affär med säljaren. En patrull i vår multisektoriella Rapido-grupp fick syn på försäljaren i målet och grep hen, berättar kriminalkommissarie Hanna Kiiskinen.

– En annan cykeltjuv greps på tåget i lördags, när vår patrull gick ombord på ett närtåg mellan Dickursby och Myrbacka och en värdefull cykel, som visade sig vara stulen, kunde tas i polisens förvar, fortsätter Kiiskinen.
– Dessutom genomförde våra patruller även mopedövervakning i polisinrättningens hela område. Under helgen granskades tiotals mopeder i samband med övervakningen. Mopeder granskades och förare utdelades böter och några anmärkningar om små brister och förseelser, säger Kiiskinen.

Polisen hade många uppdrag - antalet ökade

Förra veckan ökade antalet uppdrag som utfördes av övervaknings- och alarmfunktionerna. Antalet närmade sig till och med siffrorna i somras då antalet uppdrag var omkring 2 000 på veckonivå. Utöver de uppdrag som nödcentralen förmedlade genomförde patrullerna även en ansenlig mängd övervakningsuppdrag på eget initiativ.

– En liten nedgång i antalet hemutryckningar kan noteras, en bidragande orsak är sannolikt restaurangernas längre öppettider när coronarestriktionerna har lindrats, berättar kommissarie Kimmo Klemetti.

Enligt Klemetti kan man lätt tro att avregleringen av restaurangernas öppettider också skulle ha en direkt koppling till att uppdämda känslor bryter fram och leder till ett ökat antal misshandelsfall utanför restaurangerna. Nu ser det dock ut att människorna har behärskat sig ganska bra och verkligen njutit av lättnaderna i restriktionerna och de längre öppettiderna, eftersom antalet överfallsbrott minskade tydligt förra veckan, både på privata och offentliga platser.

– Tyvärr gick det tvärtom med rattfyllerifallen. Var finns den vises sten som får människor att förstå att de inte får köra ett fordon när de är berusade. Förra veckan åkte hälften fler fast för rattfylleri och grovt rattfylleri jämfört med veckan innan. Förra veckan påträffades i trafiken 35 berusade förare vilket är 35 för många, fortsätter Klemetti.

– Det skulle vara bra om alla kunde förstå när de kan sätta sig bakom ratten, innan en eventuell tråkig olycka inträffar där någon mister livet. Det handlar inte om att alla alltid ska vara nyktra, men att ingen ska sätta sig bakom ratten när de är berusade, påpekar Klemetti.

Trafiken övervakades vid sidan av larmuppdrag

För trafikpolisen var förra helgen fylld av normala uppdrag för bilpatrullerna och övervakning av trafiken och hastigheterna.

– Höstens ankomst, våta vägytor och mörker återspeglas inte ännu i en nedgång i hastigheterna, i stället uppmättes för tio förare hastigheter som gör att de misstänks ha gjort sig skyldiga till allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, berättar överkommissarie Timo Leppälä.

Dessutom nappade våra patruller under helgen några rattfyllerister och fem förare som saknade den nödvändiga körrätten.

Intensivövervakning av den tunga trafiken 

Den här veckan, den 11 till 17 oktober intensivövervakar vi den tunga trafiken i hela landet. Övervakning av den tunga trafiken är ett av de prioriterade områdena inom polisens trafiksäkerhetsarbetet 2021. 

– Övervakningen fäster särskild uppmärksamhet åtminstone vid iakttagandet av kör- och vilotider, säkringen av lasten och fordonens skick där det fortsättningsvis har noterats helt klart de flesta förseelserna, säger Leppälä.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet
brottmål
förundersökning
trafik