Två finländare har häktats misstänkta för ekonomiskt brott med anknytning till upphandlingar av Ukrainas försvarsministerium

Utgivningsdatum 15.3.2024 13.11
Nyhet

Centralkriminalpolisen utreder misstänkt grov penningtvätt, där ett finländskt företag tagit emot pengar från Ukraina för att köpa skyddsutrustning till ett krigsområde. Enligt förundersökningen skickades ukrainska försvarsministeriets medel på 5,7 miljoner euro till en finländsk företagare.

Centralkriminalpolisen och ukrainska myndigheter har samarbetat tätt kring utredningen. Centralkriminalpolisen har vid förundersökningen utrett verksamheten hos de personer som är bosatta i Finland och finländska företags verksamhet. De ukrainska myndigheterna genomför sin egen utredning. Centralkriminalpolisen misstänker att den som tog emot pengarna har gjort sig skyldig till grov penningtvätt eller grov förskingring. Sammanlagt tre finska medborgare är misstänkta.

Pengarna skickades till Finland i april 2022. Enligt det avtal som ingåtts mellan parterna var det meningen att den finländska företagaren med pengarna skulle leverera skyddsvästar till den ukrainska staten. Företagaren levererade dock bara hälften av det begärda antalet, således användes inte hela beloppet för att skaffa skyddsvästar.

– Förundersökningen är i ett inledande skede, så brottsrubriceringarna preciseras under utredningens lopp. Enligt förundersökningen använde den finländska företagaren en del av pengarna för att betala av sina skulder och för att finansiera sitt bil- och sommarstugeprojekt, säger utredningsledaren, kriminalöverkommissarie Kaj Björkqvist vid Centralkriminalpolisen.

Två av de misstänkta häktades vid Egentliga Tavastlands tingsrätt torsdagen den 14 mars på sannolika skäl misstänkta för grov penningtvätt. En tredje person är också misstänkt, men har inte yrkats häktad.

Förundersökningen fortsätter. Centralkriminalpolisen ansvarar för förundersökningen av brott som misstänks ha begåtts i Finland och svarar på frågor i anknytning till dem. De ukrainska myndigheterna kommer att informera dig om sin utredning.