Under den trettonde säsongen av serien Poliisit ses två exceptionella avsnitt

11.1.2021 13.27
Nyhet

Tv-serien Poliisit är ett av de långvarigaste dokumentära uppföljningsprogrammen i Finland. I det första avsnittet av säsongen som startar i dag följer vi polisens arbete under koronarestriktioner medan gränsen till Nyland är stängd. Även om gatorna var tomma blev polisens arbetsuppgifter inte färre på grund av undantagsförhållanden och restriktioner.

Under den kommande säsongen ser vi både bekanta och nya ansikten

– Poliisit har redan presenterat 100 konstaplar för tv-tittare i Finland. Enligt en undersökning av Polisyrkeshögskolan har de flesta av dem upplevt att hanteringen av arbetssituationer har blivit något eller åtminstone delvis lättare på grund av att de har identifierats som tv-poliser, säger kommunikationschef Marko Luotonen.

Med under säsongen har vi bekanta patruller; Tiina Ahtiainen och Petri Karonen från Kouvola, Miika Peltoniemi och Jouni Järvinen från Hyvinge, Kalle Luukkonen och Sauli Ylikulju med polishunden Jussi från Uleåborg.

Vi kommer också att se nya ansikten när den bekanta Nico van Ooik från Helsingfors får Nicklas Borodulin med sig – men den här gången i en polisbil. Juha Paananen syns vid sidan av Jenni Ahomäki i den ridande polisen i Helsingfors. Säsongens nya patruller är Johanna Lindroos och Rikard Lindroos från Raseborg samt Enaresjöns båtpatrull Janne Kaikkonen och Jari Autti.

– Det är fint att få nya patruller och nya orter med. Under den kommande säsongen följer man polisens arbete från Raseborg till Enare. Mångfalden av dialekter och orter intresserar tittare. Men utbudet av uppdrag är väldigt likt i hela Finland oavsett orten, säger polisinspektör Marko Savolainen.

Det 500:e avsnittet fokuserar på starka känslor i polisarbetet

Redan 500 avsnitt har gjorts i serien Poliisit. För att hedra detta visas ett exceptionellt känslofyllt specialavsnitt under den trettonde säsongen. Avsnittet består av tillbakablickar och presenterar poliser och patruller från tidigare säsonger.

– Specialavsnittet fokuserar på de starka känslor som poliser upplever i samband med de mest gripande uppdragen. Vilka situationer får poliser att gråta? När kan polisen inte hålla masken? Hur känns otrygghet, förvirring, sorg, tacksamhet eller stolthet ur polisens synvinkel? fortsätter Luotonen.

Det 500:e avsnittet som visas under säsongen tar fram många gamla uppdrag i alla dessa kategorier.

– Varje polis har i sitt arbete sett sådant som ingen ska behöva se och hamnat i situationer i vilka ingen ska behöva gå. Trots det utkristalliserar sig kärnan i hela polisarbetet i polisintervjuerna i det 500:e avsnittet, avslutar polisinspektör Marko Savolainen.


Serien kan ses på kanalen Nelonen från och med den 11 januari kl. 20.
 

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Övervakning och larmverksamhet
Polisstyrelsen
allmän ordning