Utpressning misstänks i samband med utredningen av brottet mot liv i Botby gård

Utgivningsdatum 30.11.2022 9.23 | Publicerad på svenska 5.12.2022 kl. 10.21
Nyhet

Torsdagen den 24 november inledde polisen en förundersökning om skottintermezzot i Botby gård i Helsingfors där en person dog. Beträffande brottet mot liv har ansvaret för utredningen överförts från centralkriminalpolisen till polisinrättningen i Östra Nyland. Centralkriminalpolisen undersöker en misstanke om grov utpressning som uppdagats i samband med fallet.

– I samband med förundersökningen om brottet mot liv i Botby gård har det kommit fram kopplingar till organiserad brottslighet och misstankar om utpressning, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Jussi Luoto vid centralkriminalpolisen.

Även om de förundersökningar som inletts om samma händelse är förknippade med varandra är det enligt polisens bedömningar bäst att utredningarna är separata helheter. 

– Beträffande brottet mot liv är bevisen ganska starka och utredningen torde framskrida och avslutas ganska snabbt, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Mikko Minkkinen vid polisinrättningen i Östra Nyland.

– Utredningen om utpressningen som uppdagats väntas däremot bli mer komplicerad och långvarig, säger Luoto.

I fortsättningen ger polisinrättningen i Östra Finland information om utredningen om brottet mot liv. Centralkriminalpolisen ansvarar för kommunikationen angående det misstänkta utpressningsbrottet.

Den misstänkte har medgett händelseförloppet

Brottet mot liv som skedde i Botby gård undersöks som mord. En person är misstänkt för brottet.
I anslutning till brottet mot liv har polisen förhört den misstänkte. 

– Den misstänkte har medgett händelseförloppet och att han skjutit offret. Utredningen av brottet fortsätter bland annat genom att reda ut motivet, säger Minkkinen.

I början av utredningen mot brottet mot liv yppade sig en misstanke om utpressning samt kopplingar till organiserad brottslighet. 

– I detta skede av utredningen verkar den som misstänks för brottet mot liv ha blivit föremål för utpressning. Antalet misstänkta eller parter i denna utredning kan vi ännu inte uttala oss om, säger Luoto.