Utredningen av en brottshelhet som hänför sig till anställda inom säkerhetsbranschen framskrider

Utgivningsdatum 2.1.2023 12.49 | Publicerad på svenska 10.1.2023 kl. 14.16
Nyhet

Utredningen av en omfattande helhet av misshandelsbrott med anknytning till anställda inom säkerhetsbranschen framskrider vid polisen i Östra Nyland.

– Under helgen har vi gripit tre nya personer på sannolika skäl misstänkta i samma brottshelhet som är under utredning. Under början av veckan ska vi utreda om de ska häktas, berättar utredningsledaren kommissarie Paavo Ritari.

För närvarande utreder polisen 24 fall som hänför sig till denna helhet vilka inträffat mellan maj och december 2022. Utredningen omfattar misshandelsbrott av varierande grad, olaga hot, ärekränkning, sekretessbrott och straffbart bruk av narkotika. 

– Det är sannolikt att det ännu kommer att dyka upp nya målsägande. Vi anser att det är mycket viktigt att ännu okända målsägande, särskilt personer med anknytning till de fall som nämns nedan, ska anmäla sig till polisen på adressen vihjeet.ita-usimaa@poliisi.fi, fortsätter Ritari.

7.5.2022 Malmgård järnvägsstation, Helsingfors

Målsäganden är en ljushyad man i åldern 25–35 år som vid tidpunkten för händelsen var klädd i svart jacka, svart keps med skärmen vänd bakåt på huvudet, en lila och gul skjorta, grå träningsbyxor och svarta joggingskor. Inspelningen visar hur klienten leds genom att hålla honom i händerna. Säkerhetsvakter klämmer mannen på händerna, förolämpar och hotar honom. Målsäganden knuffas undan och uppmanas att fortsätta på sin färd.

19.6.2022 Dickursby järnvägsstation, Vanda

ålsäganden, en man i åldern 30-45-år som talar finska med estnisk brytning, hålls fast i båda händerna. Hans telefon plockas bort och han blir slagen på benen från båda sidorna med en teleskopbatong. Mannen släpps om en stund och han springer bort från situationen. Enligt inspelningen slänger väktarna hans telefon i ett närliggande buskage.

2.10.2022 Dickursby järnvägsstation, Vanda

En man med utländsk bakgrund i åldern 40–60 år förs till en hiss på Dickursby järnvägsstation, där han misshandlas med knytnävsslag.

5.12.2022 okänd plats – sannolikt området i närheten kring Dickursby järnvägsstation

Ordningsvakterna följer efter en man som går i riktning bortåt, anklagar honom för att slösa bort deras tid och hotar med våld. I samband med situationen sparkar och knuffar säkerhetsvakterna mannen som springer bort.  Målsäganden har tryckts ned på marken, vilket får honom att skrika av smärta. Ytterligare våld riktas mot målsäganden på ett tillsvidare okänt sätt och någon håller honom för munnen sannolikt med handen. Väktarna hotar mannen samtidigt som han skriker av smärta.  Målsägandens kännetecken: en man i åldern 30–50 år, ljus mustasch och skägg, grå skjorta och svart täckjacka, svarta Adidas-träningsbyxor, svarta skor, ljus axelremsväska.  

6.12.2022 området i närheten kring Dickursby järnvägsstation, Vanda

På eftermiddagen förs en tills vidare okänd mansperson utanför kamerorna, där han misshandlas genom att slå med teleskopbatonger. Målsäganden är en ung man i åldern 20–25 år som bär en svart mössa på huvudet, mörka byxor och en terränggrön jacka.

– Vi ser mycket allvarligt på de här brotten som är under utredning, men vi vill påpeka att de flesta väktare och ordningsvakter som arbetar inom den privata säkerhetssektorn utför sitt jobb bra och professionellt, säger Ritari.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland