Utvilad bakom ratten på vintersemestern

Utgivningsdatum 18.2.2021 8.53
Nyhet

Fredagen den 19 februari startar vintersemesterperioden när invånarna i Södra Finland inleder sin semester. I vägtrafiken innebär det att de följande helgerna kan vara livligare än normalt trots coronapandemin.

Som vanligt övervakar polisen trafiksäkerheten i hela landet och inriktar sin övervakning särskilt på rattfyllerifall, fortkörning och förseelser mot körsätt, till exempel alltför korta säkerhetsavstånd, användning av säkerhetsbälten och däck enligt vädret.

– Under vinterperioden är det särskilt viktigt att föraren är uppmärksam och vaken, övriga viktiga saker är fungerande strålkastare i fordonet och att fotgängare använder reflexer, säger polisinspektör Heikki Kallio på Polisstyrelsen.

Han påpekar dock att det är skäl att överväga särskilt noga en skidsemesterresa med bil som sträcker sig utanför det egna närområdet. Det konstateras fortfarande ett stort antal fall av coronasmitta och man försöker förhindra spridning av sjukdomen särskilt genom regionala åtgärder. 

Personer som ger sig iväg i skidsemestertrafiken bör noggrant följa rekommendationerna från Institutet för hälsa och välfärd och de olika sjukvårdsdistrikten. 

- För dem som reser med bil är det särskilt viktigt att på rastplatserna respektera säkerhetsavstånden, använda ansiktsmasker på ett korrekt sätt och sköta handhygienen, säger Kallio. Ytterligare information: polisinspektör Heikki Kallio, tfn 0295 481 556

Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet Trafik