Våldsbrott mellan gatugäng lämnades till åtalsprövning

Utgivningsdatum 8.2.2022 9.13 | Publicerad på svenska 10.2.2022 kl. 13.54
Nyhet

Polisinrättningen i Helsingfors, polisinrättningen i Västra Nyland, polisinrättningen i Östra Nyland och centralkriminalpolisen har tillsammans utrett våldsspiralen mellan två gatugäng, ett i Helsingfors och ett i Esbo, som pågick sommaren och hösten 2021. Den 3 februari 2022 lämnades en brottshelhet till åtalsprövning som omfattar två fall av misshandel, ett olagliga hot, ett övergrepp i rättssak, ett dråpförsök, ett grovt rån, ett grovt frihetsberövande och en förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa.

Ett dråpförsök i Östra centrum i juni misstänks ha samband med samma händelsekedja. I det här fallet har Helsingfors tingsrätt redan meddelat dom. När det gäller ett dråpförsök i Vanda i augusti och ett försök till grov misshandel i Esbo i september pågår fortfarande förundersökningarna.

Gatugängen som är föremål för förundersökningen har bildats kring gangstarap-musiken. I musiken förhärligas en brottslig livsstil och underblåses konfrontation med andra gäng.

Motsättningarna byggs starkt vidare i sociala medier och har konkretiserats i form av allvarliga våldsdåd mellan gängmedlemmar i verkligheten. Majoriteten av medlemmarna i grupperna är första eller andra generationens invandrare.

– Gatugängen är grupper bestående av unga män. Grupperna har egna namn som präglas starkt på vissa stadsdelar. Personerna i gatugängen begår tillsammans olika slags brott och det förekommer våldsamma sammandrabbningar mellan gängen från olika stadsdelar. Några av gängmedlemmarna bedriver aktiv narkotikahandel, vilket leder till direkta kopplingar till den organiserade brottsligheten, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari vid polisinrättningen i Helsingfors.

Våldsspiralen startade våren 2021

En natt i början av augusti lämnade en bil av en 23-årig allvarligt skadad man som hör till Helsingforsgänget framför Pejas sjukhus i Vanda. Det visade sig att han hade blivit skjuten. Fallet utreds som dråpförsök av centralkriminalpolisen och förundersökningen pågår.

I början av september misstänks en 21-årig ledarfigur i Helsingforsgänget ha gjort sig skyldig till misshandel genom att slå och sparka en medlem av Esbogänget på ett hotell i Helsingfors. Flera medlemmar av Helsingforsgänget misstänks ha varit närvarande, en av dem filmade misshandeln. En video lades ut på sociala medier. 

– Sociala medier spelar en viktig roll i konfrontationen mellan gatugäng. På olika tillämpningar av sociala medier har centrala medlemmar i gängen tusentals följare, som följer hur situationerna utvecklas. Detta kan göra det svårare att dra sig ur och ytterligare underblåsa en hämndspiral, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari vid polisinrättningen i Helsingfors.

Kvällen efter misshandeln på hotellet misstänks medlemmar i Helsingforsgänget ha gjort sig skyldiga till försök till grov misshandel i Fågelberga i Esbo. De misstänks ha skjutit flera skott mot ett egnahemshus, där en hemmafest pågick.

– Tiotals ungdomar deltog i festen, däribland medlemmar av Esbogänget. En del av skotten stannade i vardagsrummets fönster och ett av dem träffade en bil på gården. Ingen skadades. Tio medlemmar av Helsingforsgänget misstänks för brottet, säger kriminalkommissarie Aura Lehtinen vid polisinrättningen i Västra Nyland.

Helsingforsgängets 21-årige ledarfigur misstänks ha hotat arrangören av hemmafesten i efterhand. I anslutning till detta är han misstänkt för övergrepp i rättssak.

I mitten av september misstänks medlemmar i Esbogänget ha skjutit flera skott på gården till ett höghus i Alberga i Esbo. Ett av skotten gick genom ett fönster till fullständigt utomstående människors bostad, och skottet hamnade på golvet i tamburen. De boende var hemma, men ingen skadades.

Polisinrättningen i Västra Nyland utreder fallet som ett dråpförsök. Förundersökningen pågår.

Plan för attack mot Brunnshuset i augusti

I september utredde polisinrättningarna i huvudstadsregionen de centrala personerna i gatugängen som låg i fejd med varandra. Efter detta inledde polisinrättningen i Helsingfors ett hemligt inhämtande av information som syftade till att förebygga brott och bryta våldsspiralen.

Med hjälp av den hemligt inhämtade informationen fick man snabbt reda på att en 21-årig och en 26-årig ledarfigur i Helsingforsgänget hade planer på att attackera centrala medlemmar av Esbogänget.

Enligt polisens inhämtade information skulle våldet äga rum i Brunnshuset i Helsingfors, där personer som hörde till Esbogänget skulle uppträda i början av oktober. Helsingforsgänget planerade att gå till attack i restaurangen genom att gå in genom huvud- och bakdörrarna under soundcheck. De misstänkta skulle ha haft med sig eggvapen och ett skjutvapen.

– Man misstänker att en 19-årig man som hör till Esbogänget skulle ha varit särskild måltavla för våld, säger kriminalöverkommissarie Juhani Vuorisalo vid polisinrättningen i Helsingfors.

Polisen ställde in tillställningen i Brunnshuset innan den började och grep tio medlemmar av Helsingforsgänget.

Sammanlagt tolv 18–26-åriga medlemmar i Helsingforsgänget misstänks för förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Tre misstänkta är fortfarande häktade. En av dem är målsäganden vid knivhuggningen i Östra centrum förra sommaren.

– Efter gripandena och häktningarna i samband med förberedelsebrottet bröts våldsspiralen mellan gängen åtminstone för tillfället. Det var mycket oroande att se hur snabbt det som började med en relativt liten sak eskalerade till allvarligt våld, där man var beredd att använda skjutvapen och även utomstående var i konkret fara, säger kriminalöverinspektör Markku Heinikari vid polisinrättningen i Helsingfors.

De 21- och 26-åriga ledarfigurerna i Helsingforsgänget misstänks dessutom ha gjort sig skyldiga till grovt rån, grovt frihetsberövande och grovt narkotikabrott i Helsingfors i oktober. Genom att hota med kniv och vapen misstänks männen ha rånat en 20-årig man på bland annat droger, kläder och pengar.

Åklagare är distriktsåklagare Perttu Könönen.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Esbo Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Polisinrättningen i Västra Nyland