Våldshandlingar, olaga hot, rattfylleri och olika evenemang i polisinrättningens område sysselsatte polisen i Östra Nyland

Utgivningsdatum 7.6.2022 13.44 | Publicerad på svenska 10.6.2022 kl. 13.27
Nyhet

Förra veckan var polisen i Östra Nyland sysselsatt med bland annat våldshandlingar, olaga hot och rattfyllerifall. Även olika evenemang runtom i polisinrättningens område, exempelvis festivaler och övervakning av skolavslutningar, höll patrullerna fullt sysselsatta.

Grovt våldsbrott i Kervo - polisen ber vittnen anmäla sig

En allvarlig våldshandling ägde rum i Kervo centrum omkring kl. 21.15 på söndagskvällen den 29 maj 2022. Offret fick allvarliga skador som krävde sjukhusvård. Offret hade först misshandlats i en personbil, varefter misshandeln hade ännu fortsatt utanför bilen.

– All information om och alla observationer av den här allvarliga våldsgärningen är viktiga för oss i utredningen. Eventuella vittnen eller ögonvittnen till händelsen ombeds att anmäla sig till polisen. Vi är speciellt intresserade av en grupp med tre utländska män som vi ber anmäla sig som vittnen, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Vi ber att alla uppgifter och observationer ska lämnas till polisinrättningens e-post [email protected] eller genom att ringa polisens nummer 0295 438860 under tjänstetid, fortsätter Vallila.

Flera personer hotades med ett eggvapen i Vanda

Polisens patrull mottog ett uppdrag till en affär på Bastgränden i Vanda på kvällen onsdagen den 1 juni. Nödcentralen hade fått in flera anmälningar om en person som förföljer människor med ett eggvapen i handen på affärens parkeringsplats.

– När polisen anlände till målet hade utomstående personer redan tagit eggvapnet bort från den hotfulla personen. Den misstänkte gärningsmannen togs i polisens förvar och misstänks för försök till grov misshandel av flera personer. Lyckligtvis uppstod inga personskador i situationen, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Rattfyllerist flydde undan polisen i Hyvinge

Söndagen den 5 juni 2022, strax efter midnatt, beslöt en polispatrull att stanna föraren av en personbil, som körde framför dem på Hangöleden i Vichtis och seglade mellan filerna, för att kontrollera förarens körskick.

– Föraren lydde inte polisens stopporder utan började accelerera väldigt kraftigt i riktning mot Hyvinge. Polisbilen körde som fortast cirka 190 km/h och trots det ökade avståndet till det flyende fordonet, berättar kriminalkommissarie Markku Lylykangas.

Strax före korsningen mellan Kaltevantie och Tervamäentie observerade patrullen en trafikolycka i vilken den ena inblandade var personbilen som hade flytt från patrullen. Sett från patrullens färdriktning låg bilen på vänster sida av vägen i ett dike cirka 100 meter längre bort. De inblandade i krocken klarade sig ur olyckan med relativt lindriga skador.

Föraren av bilen som flydde undan polisen blåste 1,08 promille i polisens alkometer. – Föraren misstänks ha gjort sig skyldig till grovt äventyrande av trafiksäkerheten och rattfylleri. Under förhör har hen erkänt sig skyldig till de brott som hen är misstänkt för, fortsätter Lylykangas.

Olagligt hot i Borgå

Händelserna började fredagen den 2 juni omkring kl 18.00 då en man försökte hämta sitt nya pass i R-kiosken i Näs, Borgå. Passet överlämnades inte eftersom mannen inte hade det identitetsbevis som krävs. Mannen hade blivit förbannad och nervös med anledning av det och skrikit hotelser mot försäljaren i kiosken och viftat mot hen med sin käpp.

Två utomstående personer kom till undsättning och mannen avlägsnades från kiosken. Ute på gården fortsatte situationen när mannen hämtade en kniv ur sin väska och började hota personerna som ingripit och skrek att hen ska döda dem. Lyckligtvis blev ingen skadad och när polispatrullen anlände satt mannen som framfört hoten redan i en taxibil. 

Två fall av rattfylleri och straffbart bruk av narkotika i Borgå

Lördagen den 4 juni 2022, cirka kl. 21:48 stoppade en polispatrull en personbil i Borgå på Riksväg 7 för att kontrollera förarens körrätt och körskick. I samband med att bilen stannades upptäckte patrullen att mannen inte hade en giltig körrätt. Blåstestet visade noll, men ett snabbdrogtest som utfördes på mannen visade ett positivt resultat.  Mannen misstänks ha gjort sig skyldig till rattfylleri och förande av fortskaffningsmedel utan körrätt. 

Det andra misstänkta rattfyllerifallet inträffade på morgonen söndagen den 5 juni 2022 på Rauhankatu. Föraren av bilen som stoppades av patrullen blåste noll, men ett snabbdrogtest som gjordes på föraren visade positivt. Mannen misstänks ha gjort sig skyldig till rattfylleri.

Händelserik helg inom trafikpolissektorn

Förra veckan och under helgen utförde trafikpolissektorn vid polisinrättningen i Östra Nyland aktiv trafikövervakning i enlighet med förhandsplanerna.

– Utöver den traditionella trafikövervakningen deltog våra patruller i övervakningen och understödet av flera evenemang som ordnades inom polisinrättningens område, exempelvis genom att övervaka firandet av skolavslutningen och övervaka Rockfest-evenemanget i Hyvinge, berättar kommissarie Asko Sartanen.

– Under helgen ordnades även en gruppkörning i polisinrättningens område, som övervakades. Vårt mål var att upprätthålla trafiksäkerheten och ordningen under sammankomsten, fortsätter Sartanen.

Årets mest hektiska vecka vid polisinrättningen

Förra veckan var årets mest hektiska vid polisinrättningen i Östra Nyland räknad i antalet uppdrag. Sammanlagt utfördes omkring 1950 uppdrag.  Av uppdragen under veckan inföll 940 under helgen, och särskilt helgnätterna var mycket livliga. Polisen var även sysselsatt med evenemang som ordnades inom polisinrättningens område, såsom Rockfest i Hyvinge, Iskelmäfestarit i Vanda samt övervakningen av skolavslutningsfirandet.

Sommaren är här och farten blir högre

– Sommaren har kommit och medborgarnas hastighet accelererar vilket återspeglas även i antalet uppdrag, särskilt ett större antal uppdrag på offentliga platser och i en stadig ström av larmuppdrag särskilt under helgkvällar och -nätter, då det finns uppdrag ända fram till morgonen, berättar kommissarie Jarmo Ojala.

Varierande polisuppdrag - de flesta hemutryckningarna sker under helgen

Under förra helgen utförde polisen över 308 uppdrag som hänförde sig till skydd av individen, av dessa var 68 hemutryckningar. Under hela veckan utfördes 158 hemutryckningar, av dessa var andelen uppdrag relaterade till våld 59. I övrigt gällde uppdragen bland annat misshandel, rattfyllerifall, berusade, egendomsfall, trafikrelaterade uppdrag, störande beteende samt övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten på platser där människor rör sig och vistas.

– Förra veckan registrerades 62 misshandelsbrott på offentliga platser och 57 misshandelsfall på privata platser, medan motsvarande siffror var 55 och 36 veckan innan. Det var en ganska stor förändring i misshandelsfall på privata platser jämfört med veckan innan, fortsätter Ojala.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet