Veckan i Östra Nyland: grov stöld och dråpförsök

9.3.2021 11.18 | Publicerad på svenska 19.3.2021 kl. 14.52
Nyhet

Förra veckan inträffade det bland annat en grov stöld och ett dråpförsök i området för polisinrättningen i Östra Nyland. Också de höga hastigheterna i trafiken fortsätter.

Inbrott i bilaffär i Tusby

Ett inbrott gjordes i en bilaffär i Tusby under helgen på natten mellan fredagen och lördagen den 6 mars 2021 omkring klockan 01.00. 

Tjuvarna åkte iväg med ett nyckelskåp som väger mer än 100 kilo och som innehöll nycklarna till cirka hundra bilar som är till salu i bilaffären, berättar kriminalinspektör Tero Tyynelä.

– Gärningen har fångats på fastighetens övervakningskamera och inspelningen visar hur de två männen, som misstänks för gärningen bär skåpet in i en bil och kör iväg från platsen. Fallet utreds som grov stöld av polisen i östra Nyland. Det totala värdet på bilarna vars nycklar fanns i nyckelskåpet är cirka en miljon euro, fortsätter Tyynelä.

Polisen i Östra Nyland ber personer som eventuellt vet något om saken att kontakta polisen på nummer 0295 436 442 eller att lämna sina uppgifter via e-post [email protected]

Våldshandling på torsdagen i Vanda

En polispatrull fick natten mot torsdagen den 4 mars cirka klockan 2.56 ett uppdrag till Braxenstigen i Vanda, där enligt anmälan en person hade blivit misshandlad och eventuella skott hade hörts från platsen. 

Polisen fann fyra personer på platsen, av dem hade en skador som tydde på misshandel. Offret fördes till sjukhus för vård och polisen grep tre personer på platsen som misstänkta för brott i syfte att utreda ärendet.

– Polisen gjorde eftersökningar på platsen och hittade bl.a. två vapen och narkotika , berättar kriminalkommissarie Timo Luoto. 

Fallet undersöks av polisen i Östra Nyland bland annat som grov misshandel, misshandel, narkotikabrott och skjutvapenbrott. En man som misstänks för skjutande anhölls på söndagen.

Höga hastigheter och rattfyllerifall 

Inom trafikpolissektorn förlöpte den gångna helgen med att sköta vanliga trafikuppdrag. Sektorns patruller koncentrerade övervakningen till polisinrättningens norra område och gav också stöd vid utförandet av larmuppdrag. Patrullerna ingrep också i felaktigt parkerade fordon som påverkade trafiksäkerheten.

– Trots omväxlande väderförhållanden fanns det förare som tryckte hårt på gaspedalen och trafikpolissektorns patruller tog fast från trafikflödet sex förare, som misstänks ha gjort sig skyldiga till äventyrande av trafiksäkerheten och allvarlig likgiltighet gentemot trafiksäkerheten, berättar kommissarie Asko Sartanen.

Tre förare som misstänks för rattfylleri greps också i samband med de riktade stannandena, två av dem misstänks även för straffbart bruk av narkotika.

Ouppmärksamhet är temat i trafiken under veckan som börjar, då patruller från Östra Nylands polisinrättnings trafikpolis och övervaknings- och alarmfunktioner deltar i övervakning av säkerhetsutrustning och ouppmärksamhet. 

– Den nationella temaövervakningen har som mål bland annat att ingripa i användningen av mobiltelefon under körning och försummelser att använda säkerhetsbälte, berättar Sartanen.

Uppdragsmängder ökar mot våren

Förra veckan var hektisk inom övervaknings- och alarmfunktioner med totalt drygt 1 700 uppdrag. Ökningen från veckan innan var omkring 70 uppdrag. Från och med mars börjar antalet uppdrag vanligtvis öka stadigt när vi går mot våren och sommaren.

Hemutryckningarna låg fortfarande på en hög nivå och antalet som förmedlades till polisen under hela veckan var 186. – De flesta uppdragen skedde under helgen då polisen gjorde närmare 90 hemutryckningar. Under hela helgen hade polisen lite under 650 uppdrag i vilka effekterna av coronaviruset fortfarande syns tydligt, säger kommissarie Jarmo Ojala.

– Misshandelsfallen har flyttat från offentliga platser till privata platser och man kunde även nu se en tydlig uppgång i uppdrag som gäller misshandelsfall. Totalt registrerades 35 fall förra veckan när siffran en vecka tidigare var 30, fortsätter Ojala.

Antalet hemutryckningar förväntas öka under de kommande veckorna.

– Antalet uppdrag under denna vecka och de kommande veckorna, särskilt hemutryckningar, förväntas öka när restaurangerna stänger sina dörrar. Det förväntas också bli en ökning av ungdomars sammankomster när skolorna går över till distansundervisning, säger Ojala. 

Intensivövervakning och patruller till fots vid järnvägsstationerna

Polisen fortsatte med intensivövervakning av stationsområdet i Dickursby. Fokus låg på Dickursby station, köpcentret Dixi och järnvägsstationerna i Myrbacka och Mårtensdal.

Förra helgen samlades betydligt färre ungdomar vid Dickursby station än under tidigare helger, och det förekom även avsevärt mindre störande beteende än tidigare. Några stora störningar orsakade av ungdomar observerades inte heller på andra ställen i Vanda. 

Polisen kommer att fortsätta övervaka Dickursby station och stationerna i Myrbacka och Mårtensdal tillsammans med andra aktörer.

Sammanfattningen av veckan berättar om vardagen för polisen i östra Nyland

Polisen i östra Nyland ger ut varje vecka en sammanfattning vars syfte är att ge en så aktuell bild som möjligt över säkerhetsläget i polisinrättningens område. Veckomeddelandet tar även upp brottsfall inom olika ämnesområden som polisen arbetat med.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Vantaa
Polisinrättningen i Östra Nyland
brottmål
brottsmisstänkta