Länkstig
Navigeringsmeny
Aseluvat -yleinen teksti -sv
Ansökan om vapentillstånd
Polisen beviljar tillstånd att skaffa och inneha vapen och vapendelar. Vapentillståndsansökningar lämnas till polisinrättningen antingen via polisens elektroniska tjänst eller genom att besöka polisstationen personligen. Tillstånd att skaffa och inneha skjutvapen och gassprayer kan också beviljas en sammanslutning eller stiftelse som är registrerad i Finland eller som sköter offentliga uppdrag.
Man ska ha ett godtagbart användningssyfte för att skaffa och inneha skjutvapen och vapendelar. Sökanden måste dessutom uppfylla de krav som ställs för att få tillstånd.
Att lämna in ansökan personligen sker muntligt och den tjänsteman som mottar ansökan registrerar ansökan i polisens vapenregistersystem. Sökanden ska dock alltid motivera sin ansökan skriftligen. I elektroniska tjänst ska du fylla i blanketten själv och bifoga nödvändiga bilagor.
Vid ansökan om vapentillstånd behövs:
- pass eller identitetskort. Avsaknad av sådana utgör inget hinder för att lämna in en ansökan. Du ska dock vara beredd på att fastställande av din identitet kan fördröja handläggningen.
- de dokument som behövs för att motivera ansökan.
- militärpass, intyg över fullgjord civiltjänst, uppbådsintyg eller ett beslut om befrielse från tjänstgöring.
- intyg enligt användningssyftet för skjutvapnet.
Intervjuer i samband med vapentillståndsansökan
Det är möjligt att polisen kallar dig på intervju innan tillstånd beviljas. I vapentillståndsärenden intervjuas alltid
- personer som ansöker om sitt första skjutvapentillstånd
- personer vars föregående tillstånd beviljades för mer än tio år sedan
- vårdnadshavare till sökande av parallelltillstånd som har fyllt 15 men inte 18 år, när vårdnadshavaren ansöker om tillstånd för att förvara eller transportera vapen
- minderåriga sökande
Du blir kallad på intervju även i fall det kommer fram under ärendets handläggning att du eventuellt är olämplig att inneha skjutvapen av någon anledning (t.ex. våld, droger, hälsoproblem).
De som ansöker om sitt första s.k. handvapentillstånd intervjuas vanligtvis. Man kan göra undantag från denna huvudregel på särskilda grunder, till exempel för en person med klanderfri bakgrund som länge ha utövat fritidsjakt och som ansöker om skjutvapen som avlivningsvapen vid jakt med fälla eller grytjakt.
Innehavsrätten till vapen gäller vanligtvis i ett år. Förvärvsrätt för vapen ges i regel för ett år, med särskilda skäl motiverat i högst två år.
Uppvisande av vapen eller vapendelar
I några fall måste du visa upp skjutvapnet eller vapendelen som förvärvats innan tillståndskortet kan beställas. Vapnet eller vapendelen ska visas upp om:
- du har skaffat föremålet från en privatperson vars vapentillstånd har beviljats före den 1.1.2000.
- du har importerat vapnet, vapendelen eller det effektiva luftvapnet eller tillverkat eller modifierat föremålet med stöd av ett tillstånd för privat tillverkning.
Obs! I ovannämnda fall ska föremålet visas upp inom 30 dagar från förvärvandet, införseln, tillverkningen eller modifieringen.
- du har skaffat ett nytt vapen eller en ny vapendel från näringsidkaren (vanligtvis från en vapenhandel).
- du har skaffat ett särskilt farligt skjutvapen eller vapendel som en vapensamlare.
Polisen kan också be dig att visa upp föremålet av andra anledningar. Då ska du uppvisa det i den utsatta tiden.
När du uppvisar föremålet, ta med de sidor av förvärvtillståndet som hör till dig.
Kom ihåg, att även om du inte behöver uppvisa föremålet, måste du ändå anmäla polisen om anskaffandet inom 30 dagar. Du kan anmäla också via polisens elektroniska tjänst. Då ska du skanna och bifoga sidorna av förvärvstillståndet till anmälan. Du kan också anmäla genom att besöka polisstationen personligen.
Villkor gällande den som får vapentillstånd
Du kan få vapentillstånd för förvärv av ett vapen om
- du har fyllt 18 år
- du utifrån ditt hälsotillstånd och ditt uppträdande anses vara lämplig att inneha ett skjutvapen och vapendelar.
T.ex. en brottslig bakgrund eller drogmissbruk kan utgöra hinder för att få tillstånd.
Vapentillstånd för förvärv av pistol, miniatyrpistol, revolver eller miniatyrrevolver eller deras delar kan du dock få först när du har fyllt 20 år.
Om du innehar olovliga skjutvapen, vapendelar, patroner och särskilt farliga projektiler, utgör innehavet inget hinder för att få tillstånd om du anmäler innehavet och om du självmant lämnar in dem till polisen.
Huomioi aselupaa hakiessa -haitarin johdanto -sv
Närmare information om vapentillståndsansökan
Nedan finner du närmare information om ärenden som gäller vapentillståndsansökan.
Aseluvat -haitari -sv
Vapentillstånd kan beviljas bara om det finns ett godtagbart användningssyfte för förvärv av vapen.
Godtagbara användningssyften är:
- sådant skjutande av djur som är tillåtet enligt jaktlagstiftningen
- sport- och hobbyskytte
- arbete där ett vapen är nödvändigt
- uppvisning, filminspelning eller annan motsvarande förevisning
- musei- eller samlarändamål (vapensamling)
- förvaring som minnessak
- signalering
- förvaring och transport
- utbildning som främjar den militära förmågan enligt lagen om frivilligt försvar (deltagande i utbildning eller anordnande av utbildning)
Tillstånd kan beviljas endast för sådant skjutvapen eller en sådan vapendel som lämpar sig väl för det användningssyfte sökanden har angett och som inte är onödigt eldkraftigt eller effektivt.
Då tillstånd ansöks för jakt eller sportskytte ska den sökande lämna en tillförlitlig utredning över sin hobby.
Jakt som grund
Det vapen som förvärvas måste vara lämpat för det tilltänkta användningssyftet. Därför måste du kunna ange i grunderna vilket villebråd du tänker jaga. Det påverkar bedömningen av hur väl det vapen som du söker tillstånd för är lämpat för den användning som du angett. Uppge även de områden där du tänker jaga och vad din rätt att jaga grundar sig på.
Om du har ett jaktkort eller ett medlemskort till en skytteförening ska du ha det med dig då du lämnar in tillståndsansökan. Om du lämnar in en elektronisk ansökan, bifoga bilagorna till den.
Sportskytte som grund
Om du ansöker om tillstånd till ett s.k. handvapen med sportskytte som grund, anses din hobby vara aktiv om du har utövat den minst 10 gånger under de under de senaste två åren före inlämnandet av ansökan. Intyg på detta får du av skytteföreningens skjutvapenutbildare.
Om du ansöker om tillstånd för ett särskilt farligt skjutvapen behöver du dessutom ett intyg på giltigt medlemskap i en skytteförening. Ditt medlemskap måste ha varit giltigt i minst under de senaste 12 månaderna före din ansökan om tillstånd. Om ett särskilt farligt skjutvapen som du söker tillstånd för att ett s.k. långt vapen ska du visa upp ett intyg över din hobby, som han eller hon ska ha utövat aktivt i minst 12 månader före ansökan om vapentillstånd. Intyget ska vara utfärdat av en skytteinstruktör.
När det gäller s.k. korta skjutvapen måste du ha utövat sport- eller hobbyskytte i minst två år. Dessutom ska du alltid uppvisa en tillförlitlig utredning över att du tränar aktivt eller deltar i skyttetävlingar med den vapentyp för vilken tillstånd söks
Definitioner på särskilt farliga skjutvapen hittar du nedan under Särskilt farliga skjutvapen, vapendelar, patroner och projektiler.
Utbildning som främjar den militära förmågan
Deltagande i utbildning som främjar den militära förmågan (sotva) kan vara en grund att ansöka om tillstånd för ett särskilt farligt s.k. långt skjutvapen eller vapendel. Då behöver du bifoga som bilaga till din ansökan ett intyg från Försvarsutbildningsföreningen (MPK) på att du har deltagit i sotva-utbildning minst två gånger under de 12 föregående månaderna och du har blivit godkänd på skjutprov.
Aktiv skytteträning som reservist krävs sammanlagt minst fem gånger under 12 månader, varav åtminstone två i form av sotva-utbildning anordnad av MPK. Skytteträning annat än som reservist duger inte som bevis på hobby för detta syfte. Dessutom måste träningen ha utövats med den vapentyp som du söker tillstånd för.
Andra användningssyften
Då tillstånd ansöks för att ha skjutvapen i arbetet ska den sökande lämna en utredning om att han eller hon genom sin utbildning eller annars är tillräckligt förtrogen med hur skjutvapnet ska hanteras på ett säkert sätt och att han eller hon har godtagbara skäl för att bära skjutvapen i sitt arbete. Bland annat är ett intyg av arbetsgivaren ett bevis på detta.
Tillstånd att ha vapen eller vapendelar på ett museum eller i en samling kan bara beviljas vapensamlare som godkänts av Polisstyrelsen.
När tillstånd om förvaring som minnessak ansöks ska den sökande skriftligen framlägga de omständigheter på grund av vilka vapnet har ett särskilt affektionsvärde för honom eller henne.
Tillstånd för förvaring och transport kan meddelas en vårdnadshavare när den minderåriga person som står under dennes vårdnad samtidigt meddelas ett parallelltillstånd för det vapen vårdnadshavaren äger. I detta fall får vårdnadshavaren inte skjuta med vapnet själv.
Läs mer på sidan Påvisande av aktiv hobbyverksamhet.
För ett skjutvapen eller en vapendel för vilka innehavstillstånd eller vapentillstånd (s.k. huvudtillstånd) har beviljats kan ett parallelltillstånd som berättigar till innehav meddelas en fysisk person om tillståndshavaren ger sitt samtycke. För att få parallelltillstånd behöver du samtycke av huvudtillståndets innehavare.
Med vårdnadshavarnas samtycke kan dock ett tillstånd för hagelgevär, gevär, salongsgevär eller kombinationsvapen för sådant skjutande av djur som är tillåtet enligt jaktlagstiftningen eller för sport- och hobbyskytte meddelas också en minderårig person. Du ska dock ha fyllt 15 år och annars uppfylla de krav som gäller en tillståndsinnehavare. Av särskilt vägande skäl kan parallelltillstånd för pistol, miniatyrpistol, revolver och miniatyrrevolver för sport- och hobbyskytte meddelas en person som fyllt 18 men inte 20 år.
Parallelltillstånd meddelas för 10 år, dock högst för den tid innehavstillståndet eller vapentillståndet (huvudtillstånd) är i kraft, om det inte finns särskild anledning att bevilja tillståndet för en kortare tid. Tillstånd för pistol, miniatyrpistol, revolver samt miniatyrrevolver meddelas dock för högst fem år.
Enligt skjutvapenlagen krävs tillstånd även för förvärv och innehav av vissa vapendelar.
Sådana tillståndspliktiga vapendelar är
- stomme,
- övre och nedre stomme,
- låda,
- pipa,
- mantel,
- patrontrumma, patronkammare,
- cylinder eller ett annat slutstycke med stomme,
- slutstyckshuvud,
- ljuddämpare,
- samt delar som funktionellt motsvarar dessa.
Tillståndspliktiga laddningsanordningar
Även vissa laddningsanordningar, det vill säga i praktiken vapnets magasin, är tillståndspliktiga vapendelar.
Dessa är magasin till skjutvapen som avfyrar patroner med centralantändning och med en kapacitet
- som överstiger 20 patroner och utgör en del av ett kort halvautomatiskt skjutvapen eller utgör en laddningsanordning som kan anslutas till ett sådant skjutvapen;
- som överstiger 10 patroner och utgör en del av ett långt halvautomatiskt skjutvapen eller utgör en laddningsanordning som kan anslutas till ett sådant skjutvapen.
Som vapendel betraktas också en laddningsanordning som är en del av ett automatvapen eller en löstagbar laddningsanordning som kan anslutas till ett automatvapen. Som en sådan vapendel betraktas dock inte en laddningsanordning som tillverkats för ett automatvapen av en modell som börjat tillverkas före 1946 och som inte lämpar sig för montering på ett skjutvapen för självladdande enkelskott eller ett vapen för enkelskott med magasin.
Med laddningsanordning avses ett magasin, en matningsanordning, en mekanism eller en anläggning med vars hjälp patroner matas in i ett skjutvapen, och som kan fästas vid skjutvapnet eller utgör en fast del av det.
Som del av ett automatvapen betraktas även en sådan
- avfyrningsmekanism, del av en avfyrningsmekanism eller något annat föremål som är konstruerat för ett automatvapen vilket som sådant eller tillsammans med andra delar möjliggör automateld eller
- ett föremål som är konstruerat för att utgöra en del av ett skjutvapen och som möjliggör en funktion som simulerar automateld.
Kom ihåg att anmäla förvärv av en tillståndspliktig vapendel
Om du förvärvar vapendelar och du har rätt till innehav av ett skjutvapen som består av vapendelar motsvarande dem som förvärvar, behöver du inte skaffa ett separat tillstånd för förvärv av vapendel. Anmälan ska dock även i detta fall göras till polisen om förvärv av vapendelen. Det är också möjligt, att du måste uppvisa delen till polisen (se Uppvisande av vapen eller vapendelar).
Förvärv av ljuddämpare behöver inte anmälas om personen har ett tillstånd som berättigar till innehav av något slags skjutvapen. Inte heller förvärv av laddningsanordning är tillståndspliktigt eller behöver anmälas om du har ett vapentillstånd som berättigar till innehav av ett särskilt farligt vapen för vilket du förvärvar en laddningsanordning.
I skjutvapenlagen avses med särskilt farligt skjutvapen
- ett rekylfritt pansarvärnsvapen,
- en granatkastare,
- en bakladdningspjäs eller ett till konstruktion och användningssyfte motsvarande skjutvapen,
- ett robot- och raketuppskjutningssystem,
- ett automatvapen, och
- ett skjutvapen maskerat som ett annat föremål.
- ett skjutvapen som ursprungligen tillverkats för att fungera med automateld, men som har modifierats så att det fungerar på något annat sätt
- korta (totallängden är högst 600 mm eller pipans längd är högst 300 mm), halvautomatiska skjutvapen med centralantändning, med vilka över 21 patroner kan avfyras utan omladdning eller där det används laddningsanordning (fast eller löstagbar) med en kapacitet på över 20 patroner
- långa (större mått än ovan nämnda i definitionen på kort skjutvapen) halvautomatiska skjutvapen med centralantändning, med vilka över 11 patroner kan avfyras utan omladdning eller där det används en laddningsanordning (fast eller löstagbar) med en kapacitet på över 10 patroner
- korta halvautomatiskt skjutvapen, som konstruerats och tillverkats för att hållas med två händer och stödjas mot axeln eller annars avfyras med tvåhandsgrepp.
I regel är det förbjudet att skaffa särskilt farliga skjutvapen och vapendelar. I undantagsfall kan Polisstyrelsen meddela förvärvs-, tillverknings- eller parallelltillstånd för att ha särskilt farliga skjutvapen
- i en vapensamling
- eller för uppvisning, filminspelning eller annan motsvarande förevisning.
- Tillstånd kan också beviljas på särskilda grunder för arbete där vapnet är nödvändigt med tanke på arbetsuppgifterna,
- deltagande i utbildning som främjar den militära förmågan eller anordnande av utbildning.
I lagen definieras också vad som avses med särskilt farliga patroner och projektiler. Innehavstillstånd för skjutvapen eller vapentillstånd ger inte rätt att skaffa särskilt farliga patroner och projektiler, men en polisinrättning kan av särskilda skäl meddela ett särskilt skjutförnödenhetstillstånd som berättigar till förvärv och innehav av sådana.
En sammanslutning eller stiftelse som är registrerad i Finland eller som sköter offentliga uppdrag och som på grundval av syftet med verksamheten och andra omständigheter anses lämplig att inneha skjutvapen kan beviljas vapentillstånd och skjutförnödenhetstillstånd samt tillstånd för gassprayer. En sammanslutning eller stiftelse kan också godkännas som vapensamlare. En sammanslutning eller stiftelse kan inte beviljas parallelltillstånd eller privat införseltillstånd. Förutom tillstånd för särskilt farliga skjutvapen beviljas tillstånden av en polisinrättning och polisinrättningen på den ort där vapnen förvaras godkänner förvaringsplatsen.
Sammanslutningen och stiftelsen ska ha en vapenansvarig som är godkänd av polisinrättningen och som ansvarar för skjutvapnen. Också förvaringslokalerna ska godkännas av polisen.
Vapenansvarig
Ansökan om vapenansvarig lämnas in hos polisinrättningen.
För ansökan behövs sammanslutningens eller stiftelsens beslut om att godkänna en vapenansvarig.
Den vapenansvarige företräder sammanslutningen vid ansökan om förvärvs- och innehavstillstånd. Den som godkänts som vapenansvarig har rätt att skaffa, inneha och överlåta sådana föremål som antecknats i sammanslutningens tillstånd.
En annan person än den vapenansvarige får inneha sammanslutningens eller stiftelsens skjutvapen endast om han eller hon har parallelltillstånd för vapnet eller enligt skjutvapenlagen har rätt att låna vapnet eller använder vapnet enligt reglerna i skjutvapenlagen om övervakad användning. En sammanslutning kan låta en anställd som har fyllt 18 år bära gasspray.
När den vapenansvarige ansöker om skjutvapentillstånd för sammanslutningen eller stiftelsen ska han eller hon ha med sig
- pass eller identitetskort
- registerutdrag för sammanslutningen eller stiftelsen
- bolagsordning eller stadgar
- beslut av behörigt organ om förvärv av vapen eller vapendel.
Du kan ansöka tillstånd för sammanslutningen också elektroniskt. Då ska du bifoga de nödvändiga bilagorna till ansökningen.
Polisen kan bevilja fysiska personer, sammanslutningar och stiftelser tillstånd för gassprayer. Tillståndet berättigar till både förvärv och innehav av gassprayer.
Du behöver inte ett separat tillstånd för att byta ut en gasspray till en ny, om du har ett giltigt tillstånd för gasspray. Polisen förutsätter då tillståndet beviljas att den som ansöker om tillståndet är tillräckligt förtrogen med hur man tryggt hanterar en gasspray.
Tillstånd för gasspray kan beviljas för
- skyddande av egen eller någon annans personliga integritet eller av egendom
- musei- eller samlarändamål
- utbildning eller uppvisning, filminspelning eller annan motsvarande förevisning.
För skyddande av personlig integritet eller egendom eller för utbildning eller uppvisning, filminspelning eller annan förevisning kan tillstånd för gassprayer beviljas för högst fem år. Då tillstånd ansöks på dessa grunder ska den sökande uppvisa ett intyg av sin arbetsgivare över att gasspray är nödvändigt för att skydda den personliga integriteten.
När man ansöker om tillstånd för gassprayer ska man ha med sig
- pass eller identitetskort
- en skriftlig motivering till ansökan samt
- övriga bilagor till ansökan.
Du kan ansöka tillstånd för gasspräyer också elektroniskt. Då ska du bifoga de nödvändiga bilagorna till ansökningen.
En sammanslutning kan låta en anställd som har fyllt 18 år bära gasspray i arbetet om inte annat bestäms i sammanslutningens gasspraystillstånd.
Sammanslutningens vapenansvariga svarar för att de anställda lär sig använda gassprayen. Polisinrättningen kan ställa villkor för att bära gassprayer.
Milloin aselupa voidaan peruuttaa? -sv
När kan vapentillståndet återkallas?
Om du inte längre behöver skjutvapnet ska du be polisen om återkallelse av tillståndet.
Polisen kan återkalla ditt vapentillstånd om
- din hobby har upphört
- du inte längre behöver tillståndet för ditt arbete
- vapnet har försvunnit eller stulits
- ditt uppträdande eller din livsstil på annat sätt visar att du är olämplig att inneha vapen
- du begår brott
- du uppträder våldsamt
- du gjort dig skyldig till skjutvapenförbrytelse eller -brott eller du bryter mot tillståndsvillkoren.
Polisen kan återkalla sammanslutningens eller stiftelsens tillstånd om förhållandena, om tillståndsinnehavaren inte längre uppfyller förutsättningarna för att beviljas tillstånd.
Polisen återkallar parallelltillståndet om innehavaren av huvudtillståndet som gett sitt samtycke, staten eller den minderårigas vårdnadshavare återkallar sitt samtycke.
Läs mera om vapen som tillhör dödsbo