Länkstig
Navigeringsmeny
Saate toimintaympäristöanalyyseille sv
Polisens uppgift som tryggare av vardagen påverkas av alltmer varierande och ökande utmaningar – det behövs tillräckliga resurser för att svara på dem
Vilka är de förändringsfaktorer som är centrala med tanke på polisverksamheten och som påverkar polisens arbete och framtid? Vad kan och lönar det sig att påverka? Vad har polisen för förmågor? Vad bör utvecklas? Bland annat dessa frågor ska besvaras genom polisens analyser av verksamhetsmiljön.
Polisen har publicerat ett omfattande paket med analyser av verksamhetsmiljön som består av två separata rapporter – en extern och en intern verksamhetsmiljöanalys. Analyspaketet har sammanställts av Polisstyrelsens analysfunktion. Ett stort antal experter och nätverk inom polisförvaltningen har deltagit i beredningen. Analyserna baserar sig på så färska och omfattande forskningsrön, utredningar och expertutlåtanden som möjligt.
Grundmodellen för granskning av polisens verksamhetsmiljön som grund
Syftet med den första delen av analysen är att beskriva förändringarna i den externa verksamhetsmiljön i enlighet med grundmodellen för granskning av polisens verksamhetsmiljö. Granskningen har gjorts ur fem synvinklar: befolkning, planerade förändringar, offentlig debatt, brottslighet och teknik.
Den andra delen, dvs. den interna granskningen, kallas kapitalanalys. Genom kapitalanalys kartläggs i vilken utsträckning de tillgängliga resurserna kan svara på förändringar i den externa verksamhetsmiljön samt ges rekommendationer om åtgärder. Kapitalperspektivet följer också grundmodellen för analys av verksamhetsmiljön, dvs. perspektiven humankapital, ekonomiskt kapital, strukturellt kapital, fysiskt kapital och relationskapital. Helheten har dessutom granskats allmänt med tanke på informationsledningen.
Polisens föränderliga verksamhetsmiljö
I dagens läge konfronteras polisen med allt hårdare och mer mångformig brottslighet. Det finns såväl organiserad, internationell brottslighet, brottslighet på nätet som traditionella former av brottslighet. Brott som begås av barn och unga å ena sidan och brott mot dem å andra sidan framträder i allt högre grad i medierna och tas även upp i prioriteringarna i polisens egen verksamhet.
Med polisens förändrade verksamhetsmiljö förändras också medborgarnas förväntningar och behov gentemot polisen. Centrala faktorer som påverkar behoven är förändringar i regionutvecklingen i Finland, förändringar i åldersstrukturen samt kulturell mångfald. Redan inom den närmaste framtiden kan man förvänta sig att polisen i allt högre grad kommer i kontakt med äldre, ensamboende eller personer med annat språk. Polisen ska kunna betjäna olika människor av olika bakgrund på lika villkor. Storstadsområdena blir allt starkare. Digitaliseringen och de förväntningar som den medför samt den starka tekniska utvecklingen är också centrala drivkrafter.
Finländarna litar starkt på polisen. Samtidigt riktas det allt större förväntningar på polisen som också är föremål för ständigt nya krav i lagstiftningen. Förtroendet mellan medborgarna och polisen är en väsentlig del av en trygg rättsstat och en grundläggande förutsättning för polisens verksamhet. Medborgarnas höga förtroende för polisen är inte en självklarhet, utan resultatet av ett långsiktigt och systematiskt arbete – och måste förtjänas varje dag. Det krävs mer och mer arbete för det förtroende som myndigheterna, som polisen, åtnjuter. Polisen måste också i framtiden återspegla hela samhället och på så sätt vara en tryggare för alla, under alla tider. Det behövs tillräckliga resurser för detta.
Du kan läsa del 1 och del 2 av verksamhetsmiljöanalysen på webbplatsen Poliisi.fi. För ytterligare information: Polisstyrelsen, Enheten för polisverksamhet/Analysfunktionen tjänstepost analyysitoiminto.poliisihallitus@poliisi.fi.