EU-kommissionär besökte Polamk

Utgivningsdatum 12.9.2013 0.00
Nyhet

Den finländska polisutbildningen och samarbetet mellan polisläroanstalterna i Norden och i EU-länderna diskuterades när EU-kommissionären med ansvar för inrikesfrågor, svenska Cecilia Malmström besökte Polisyrkeshögskolan i Tammerfors torsdagen den 12 september.

Kommissionären fick bland annat veta mer om reformen av den finländska polisutbildningen. Polisutbildningens struktur förnyas helt år 2014. Då blir grundutbildningen en yrkeshögskoleutbildning och befälsutbildningen en högre YH-examen.

- Under besöket ville vi särskilt föra fram att polisyrket i dag är ett expertyrke som kräver många olika kunskaper. Utbildningen måste förnyas kontinuerligt. På så sätt kan vi säkerställa att Polamk även i fortsättningen utexaminerar kunniga poliser, berättar Polamks rektor Kimmo Himberg .

Eget polisutbildningskoncept i Norden

Under sitt besök bekantade sig kommissionär Malmström med den ledningscentral som finns på campus och där man under vidareutbildningen ordnar verklighetstrogna övningar i att leda polisoperationer.

Malmström fick också höra om samarbetet mellan polisläroanstalterna i Norden och om det nordiska polisutbildningskonceptet. Till skillnad från de flesta EU-länder utvecklar hela Norden polisutbildningen till en högskoleutbildning.

Under besöket diskuterades även Europeiska polisakademin (CEPOL) och andra frågor som är aktuella för polisutbildningen på EU-nivå.

Nyheter Polisyrkeshögskolan Press meddelande importerat från gamla sidor