Alltjämt hård belastning på tillståndstjänsterna i Esbo – i övriga områden varierar kötiderna

Utgivningsdatum 14.7.2022 9.18 | Publicerad på svenska 14.7.2022 kl. 9.22
Nyhet
Ett pass.

Beträffande tillståndstjänsterna i Västra Nyland är belastningen hård särskilt i Esbo och i synnerhet på fredagar. För att underlätta situationen har åtta nya personer anställts.

Antalet kunder med könummer är alltjämt stort varje dag på Esbo huvudpolisstation. Kötiderna varierar från 1,5 timme till 3 timmar. Fredagarna har varit särskilt hektiska hela dagen på Esbo huvudpolisstation.

På andra polisstationer i området varierar kötiderna för kunder med könummer mellan tio minuter och två timmar. En del dagar kan kunden alltså sköta sitt ärende till och med mycket snabbt.

För att underlätta situationen har sammanlagt åtta nya personer anställts för viss tid i området som hör till Västra Nyland. Introduktionen för de extra resurserna har ordnats väl. Därför har de nya personerna snabbt och effektivt kunnat börja betjäna kunderna.

Så här fördelas de bokade tiderna i Västra Nyland för tillfället

Esbo huvudpolisstation är den mest överbelastade polisstationen i Västra Nyland både i fråga om personer med könummer och bokade tider. Bokar man nu får man tid om ungefär tre månader.

På polisstationerna i Lojo, Raseborg och tidigare i Kyrkslätt har köerna vid tidsbokning varit något kortare än i Esbo.  Bokar man en tid på dessa polisstationer för resedokument får man tid om ungefär två månader.

Polisstationen i Kyrkslätt är stängd i juli, vilket i någon mån kan öka antalet kunder på de övriga polisstationerna.

Snabbpass, expresspass och tillfälligt pass för akuta situationer

Ett snabbpass får du för närvarande på fem vardagar. Du kan hämta passet på Matkahuoltos serviceställe. Snabbpasset är billigast när ansökan har lämnats in på nätet, 63 euro.

Leveranstiden för expresspass är ett dygn. Det kan endast hämtas på Matkahuolto i Kampens terminal, R-Kiosken på Helsingfors-Vanda flygplats eller Verkkokauppa.com-kiosken i Busholmen. Expresspasset är billigast när ansökan har lämnats in på nätet, 83 euro.

Av särskild orsak kan du också beställa ett tillfälligt pass. Passet tillverkas vid den lokala polisen och gäller endast under den aktuella resan. Du får det tillfälliga passet medan du väntar. Passet kostar 85 euro.

Var proaktiv och kom till polisstationen i tid

Om du behöver ett nytt pass ska du skaffa ett passfoto i god tid och lämna in en elektronisk ansökan via polisens e-tjänster. Boka tid till polisstationen i god tid om ansökan kräver identifiering på polisstationen. När du har en bokad tid ska du infinna dig på polisstationen i tid.

 

Meddelande modifierades den 14 juli 2022 kl. 14.47: förtydligade avhämtningsstället för expresspass.

Esbo Kyrkslätt Lojo Nyheter Polisinrättningen i Västra Nyland Raseborg Tillståndtjänst