Allvarlig trafikolycka, biltjuvar, hastighetsövervakning och uppdrag för bilpatrullerna i Östra Nyland

28.9.2021 13.17 | Publicerad på svenska 6.10.2021 kl. 13.26
Nyhet

Förra veckan sysselsattes polisen i Östra Nyland bland annat av en allvarlig trafikolycka i Nurmijärvi och bilstölder i Vanda. Polisen vill även påminna om att båten ska vara säkert fäst på transportsläpet.

Föraren flydde från kollisionsplatsen

Lördagen den 25 september inträffade omkring kl. 12 på Lopentie i Nurmijärvi en trafikolycka mellan en skåpbil och en personbil, där den ena parten i kollisionen, skåpbilens förare, flydde från händelseplatsen in i skogen. De två personerna i personbilen som blev påkörd bakifrån skadades och transporterades till sjukhuset för vård.

– Enligt ögonvittnen hade den misstänkte föraren av skåpbilen kört betydlig överhastighet och gjort farliga omkörningar före påkörningen bakifrån. Vi letar fortfarande efter ögonvittnen till en röd skåpbils av märket Mercedes Benz Vito rörelser i trafiken före olyckan.  Lämna tipsen till polisens adress [email protected], ber kriminalkommissarie Markku Lylykangas.

– En polispatrull kunde spåra föraren i skogen och hen greps misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet och obehörig användning, fortsätter Lylykangas.

Bilar som tagits för provkörning lämnades inte tillbaka till bilaffären

Värdefulla bilar som tagits för provkörning från två olika bilaffärer torsdagen den 23 september förra veckan lämnades inte tillbaka inom utsatt tid.

– Utifrån polisens egna utredningar hittades bilarna på en parkeringsplats i Håkansböle i Vanda. Vi genomförde också en husrannsakan i en höghuslägenhet i närheten, där vi fann de misstänkta gärningsmännen. Gärningsmännen greps misstänkta för grov bruksstöld av ett motorfordon, berättar kriminalkommissarie Matti Latvala.

– Fallet utreds nu av polisen i östra Nyland under brottsbenämningen grovt bedrägeri, och vi misstänker att fallet även omfattar flera andra personer vars andel i händelsen utreds, fortsätter Latvala.

I trafiken övervakades förarnas körsätt, hastigheter och gruppkörningar

Betraktat ur trafikövervakningens synvinkel förflöt helgen i normala tecken. Övervakningsgrupperna i trafiken fokuserade på övervakningen av körsättet genom särskilt planerade intensivövervakningar och därtill utfördes synlig hastighetsövervakning på huvudvägarna inom polisinrättningens område.

– Under lördagen koncentrerade vi övervakningsresurser till att övervaka flera fordonssamlingar som inte hade anmälts i förväg och som hölls utan en egentlig arrangör, berättar kommissarie Asko Sartanen.

– I samband med dessa sammankomster ingrep vi i grovt äventyrande av trafiksäkerheten och i övriga säkerhets- och ordningsrelaterade fenomen, fortsätter Sartanen.

Hösten återspeglas på jobbfronten - antalet uppdrag minskar något

Det totala antalet uppdrag för polispatrullerna minskade med omkring hundra jämfört med veckan innan. Förra veckan var det totala antalet uppdrag 1 746. Den här gången återspeglades minskningen också i antalet uppdrag under helgen. Antalet uppdrag fördelades mycket jämnt på både dag- och nattskiften. 

– Trots att det totala antalet uppdrag minskade låg antalet hemutryckningar kvar på samma nivå som veckan innan, samtidigt som antalet misshandelsbrott på privata platser minskade betydligt, berättar kommissarie Kimmo Klemetti.

Transporter som äventyrar trafiken

Alltför ofta ser man i trafiken bland annat båttransporter som äventyrar trafiksäkerheten med ett släp där båten inte har bundits fast eller är slarvigt placerad på ett släp som är olämpligt för transport, ljusen på släpvagnen fungerar inte eller det finns lösa tillbehör i båten.

– Under transporten ska båten vara säkrad med minst tre bindningar så att båten inte kan flytta sig i färdriktningen vid en eventuell kollision. Dessutom ska alla lösa tillbehör i båten bindas fast eller avlägsnas från den under transporten, råder Klemetti.

Vinschen på släpet ingår inte i säkringen av båten, istället är vinschen ett hjälpmedel för att få båten på eller av släpet. Genom att justera släpvagnens stödrullar blir lasten mer balanserad och en justering kan även förhindra att bottnen söndras under transporten. 

– Det lönar sig att läsa anvisningarna på Trafikskyddets webbplats om lastning och transport av en båt, uppmanar Klemetti.


 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet
Polisinrättningen i Östra Nyland
brottmål
trafik