Apoteksrån, bedrägerier med ”säkerhetskonton” och svart arbetskraft i Västra Nyland
I veckomeddelandet berättar vi om ett grovt rån, där den misstänkte gärningspersonen greps av Västra Nylands polis samma dag. Bedrägerier riktade mot äldre personer har återigen aktualiserats i polisens arbete under veckan. Trots att det upptäcktes brister vid övervakningen av villkoren för vistelse i landet, framkom även förbättringar i människors arbetsförhållanden.
Polisen undersökte analyserade tips – förbättringar har skett i arbetsförhållanden
Polisen i Västra Nyland och Regionförvaltningsverket genomförde den 4 november övervakningsinsatser där man granskade arbetstagares villkor för vistelse i landet, dvs. personers rätt att uppehålla sig och arbeta i Finland.
Ett av målen med övervakningen är att främja både rättvisa och jämlika arbetsmöjligheter för arbetstagare och säkerställa att människor kan använda företags tjänster på ett tryggt sätt. I valet av övervakningsobjekt använde vi bland annat analyserade tips som vi fått från andra myndigheter och direkt från medborgare.
– En positiv iakttagelse var att det tidigare övervakningsarbetet hade gett resultat. På ett företag hade betydande förbättringar och åtgärder vidtagits. Till exempel var arbetsförhållandena för anställda och tillståndsfrågorna, inklusive löner, nu i huvudsak i ordning, säger kriminalkommissarie Aapo Turpeinen.
Det fanns dock även brister som krävde ingripande. Dessa togs upp och ledde till brottsanmälningar. Under övervakningen identifierades även användning av så kallad ”svart arbetskraft”, där en arbetstagares lön inte rapporteras till myndigheterna, vilket innebar att förskottsinnehållning och socialförsäkringsavgifter inte betalas.
När polisen utreder olagligt utnyttjande av arbetskraft, uppmärksammas också risken för människohandel. Vid misstanke om människohandel hänvisas offren i första hand till hjälpsystemet för människohandel, samtidigt som förutsättningarna för att inleda en förundersökning utreds. Trots att inga tecken på människohandel upptäcktes under denna övervakning, är det viktigt att vara medveten om kännetecknen för människohandel.
Känn igen människohandel och anmäl till myndigheterna
Människohandel handlar om utnyttjande där gärningspersonen försöker dra ekonomisk vinning genom att underkasta offret olika former av kontroll. Brottet kan inkludera exempelvis sexuellt utnyttjande eller tvångsarbete. Ofta är offren i en svag ställning och eventuellt också beroende av gärningspersonen på något sätt. Det viktigaste är att vara vaksam om det verkar som om en arbetstagare inte har verklig frihet att fatta beslut om sina egna angelägenheter medan hen arbetar som tjänsteleverantör.
Om du ser något misstänkt i din bransch eller i andra sammanhang är det bra att anmäla det till myndigheterna. I Västra Nyland kan tips skickas per e-post till vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi. Om situationen är akut, ring nödnumret 112.
Beväpnat rån på apotek – misstänkt gripen
På tisdag morgon den 12 november fick polisen en amälan om ett beväpnat rån på ett apotek i Lojo.
Enligt polisens uppgifter kom en cirka 60-årig man in i apoteket med ansiktet dolt av en väska. När en kund lämnat apoteket, närmade sig den misstänkte en anställd, tog fram ett handvapen och krävde att få läkemedel. Därefter lämnade han apoteket.
Ett flertal patruller skickades till platsen. Polisen fick snabbt reda på den misstänktes signalement och registernumret på hans fordon.
– Kort därefter hittade en patrull den misstänktes bil utanför hans bostad, och den misstänkte befann sig inne i lägenheten. Polisen lyckades få mannen att komma ut genom att tala med honom, berättar kriminalkommissarie Robin Hulden.
I mannens besittning fanns stulna läkemedel, och han greps misstänkt för grovt rån. Vaptnet, som visade sig vara en luftpistol, hade mannen slängt i terrängen under flykten. Polisen har hittat vapnet.
Bedrägerier med ”säkerhetskonton” har framkommit i Västra Nyland
Under de senaste veckorna har polisinrättningen i Västra Nyland fått ta emot ett stort antal anmälningar om bedrägerier av ett särskilt slag där äldre personer har blivit lurade i en banks och polisens namn. Bedrägerierna har ofta börjat med att offren fått ett telefonsamtal där de informerats om att ett lån har ansökts i deras namn. I vissa fall har offren fått ett ”ärendenummer”, som har använts för att skapa en trovärdig och officiell känsla i situationen.
– Därefter har offren informerats om att de snart kommer att bli uppringda av banken på nytt för fortsatt handläggning av ärendet. I samtalen har de blivit ombedda att lämna ut en tidigare meddelad kod för att ärendet ska kunna skötas. Efter det har bedragarna bett om offrens bankkoder för att kunna annullera lånen, säger kriminalöverkonstapel Sanni Moilanen.
Efter att offren lämnat ut sina bankkoder och lösenord, har deras pengar olovligt överförts till andra personers konton. Offren har också blivit ombedda att själva föra över pengar till ett ”säkerhetskonto”, varifrån pengarna skulle överföras tillbaka till offret senare. I verkligheten har pengarna aldrig överförts tillbaka till offret.
Kontrollera bankens kontaktuppgifter i förväg och kontakta den om situationen känns misstänkt
Polisen vill påminna om att varken banker eller några andra myndigheter någonsin ber om bankkoder per telefon. Om man får ett misstänkt samtal ska ska själv ta kontakt med sin bank och kontrollera om den beskrivna situationen verkligen existrerar. Du kan redan nu söka fram eller be någon hjälpa dig att söka din banks kontaktuppgifter på internet – innan något misstänkt ens har inträffat.
Polisen påminner också om att inte ringa okända nummer eller klicka på länkar som man fått i meddelanden. Det kan vara en bluff där någon försöker samla in dina personliga uppgifter.