Årets början inom polisen: Antalet egendomsbrott och bedrägerier minskade - antalet inbrott i stugor ökade, antalet sexuella trakasserier minskade - antalet våldtäktsbrott ökade

Utgivningsdatum 2.5.2017 8.31
Nyhet

Under mars i år anmäldes sammanlagt 159 374 brott till polisen. Minskningen var 12,5 procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol. Totalantalet utryckningar som polisen fick ökade med drygt två procent, alltså med 5 000 uppdrag. Den största delen av ökningen beror på ökningen av uppdrag där bilar stoppas och kontrolleras samt uppdrag i samband med störande uppträdande samt vandalism.

Ökningen av våldtäktsbrott är oroväckande i situationen i början av året polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.

– Delvis beror detta på att fallen registreras i brottserier. Innan anmälan görs kan i en enskild anmälan ha registrerats till och med ett tiotal separata handlingar som skett under en längre tidsperiod. Det är en positiv utveckling att de sexuella trakasserierna minskade, dryftar Kolehmainen.

– Antalet egendomsbrott och bedrägerier minskade men antalet inbrott i fritidsbostäder ökade. Enligt polisöverdirektör Kolehmainen går det dock inte att dra alltför djupgående slutsatser utgående från en tre månaders tidsperiod.

Det har varit möjligt att förebygga bedrägeribrott

Egendomsbrotten har minskat med tio procent i januari-mars i år jämfört med föregående år. Särskilt bedrägeribrotten har minskat. De har minskat med nästan 37 procent. Nästan hälften av minskningen gäller betalningsmedelsbedrägerier vars gärningsort klassificerats av polisen som internet.

Antalet bedrägerier har ökat stadigt under de senaste åren vilket gör att det åtminstone nu ser ut som om trenden brutits. Polisen tror att det har varit möjligt att påverka i ärendet genom förebyggande kommunikation.

– Polisen har ju tillsammans med andra aktörer vädjat starkt bland annat till att inga identitets- och bankkortsuppgifter lämnas blåögt på internet till exempel i samband med olika enkäter, säger Kolehmainen.

Falska poliser har lurat särskilt åldringar

Usurpation av tjänstemannabefogenhet, alltså brott utförda av falska poliser är ett oroväckande fenomen som synts på ett tråkigt sätt i polisens statistik från och med början av året. Polisen registrerade över hundra brottsanmälningar i ärendet under januari-mars. Föregående år vid samma tidpunkt lämnades knappt tjugo motsvarande brottsanmälningar.

Personer som uppträtt som poliser har ringt eller på annat sätt uppträtt som poliser på olika håll i Finland och lurat personer att lämna bankuppgifter till sig. Offren för brottserien är till största delen personer i pensionsåldern.

Polisen påminner även om att inga bankuppgifter eller -koder ska lämnas per telefon eller annars heller även om någon frågar efter dessa. Detta ingår inte i polisens eller till exempel bankpersonalens verksamhetssätt.

Inbrotten i stugor har ökat

Stöld i bebodda bostäder, alltså grova stölder fortsätter att minska. Jämfört med senaste åren var minskningen 199 inbrott, vilket är 35 procent. Totalt förekom 369 bostadsinbrott. Polisen berömmer människornas egen beredskap och uppmärksamhet.

Däremot har brott som riktas till fritidsbostäder ökat med nästan hundra fall, alltså nästan 50 procent under januari-mars jämfört med senaste år. Totalantalet var 300.

Polisen påminner att egendom som lockar brottslingar till inbrott inte ska lämnas i fritidsbostäderna. För att skydda fritidsbostäderna ska samma regler iakttas som för bebodda bostäder, alltså bra lås och övervakningskamerasystem hindrar denna typ av brottslighet. En aktiv grannsamverkan är också en effektiv metod att hindra brottslighet. Iakttagna främmande förbipasserande är bra att komma ihåg och informera polisen om dessa till exempel via knappen Tipsa polisen som finns på hemsidan på polisens webbplats (poliisi.fi).

Antalet brott mot liv och våldtäkter ökade, antalet sexuella trakasserier minskade

Antalet våldsbrott minskade med en procent jämfört med början av fjolåret. Antalet brott mot liv steg med drygt 35 procent när sex fler brott mot liv utfördes under januari-mars jämfört med föregående år.

Våldtäktsbrotten ökade med 31,6 procent. I början av 2017 anmäldes 79 fler våldtäktsfall jämfört med börja av 2016. Polisen fick information om 329 våldtäktsbrott under januari-mars. Antalet anmälda fall av sexuella trakasserier var 43 färre än i början av fjolåret.

Andelen våldtäktsbrott då den brottsmisstänkta är känd och som misstänks ha begåtts av utländska medborgare är 26,2 procent och andelen utländska målsägande är på motsvarande sätt 6,2 procent. Antalet våldtäktsbrott där den misstänkte var en utländsk medborgare har ökat med 24 brott och antalet målsägande med 6.

Antalet våldtäktsbrott då den brottsmisstänkte är en finländare har ökat med 27 och antalet finländska målsägande med 85. Polisen påminner att den typiska våldtäkten är statistiskt fortfarande oftast en handling som utförs av en bekant eller i vissa fall av någon som på något sätt blivit bekant. Våldtäkt som utförs av en fullständigt okänd, en så kallad överfallsvåldtäkt, är statistiskt marginell.

I fortsättningen ökar automatövervakningen

Totalantalet avslöjade trafikbrott och -förseelser har minskat jämfört med föregående år. Avseende grovt äventyrande av trafiken och rattfylleri ökade fallen något. Dessa var de centrala tyngdpunktsområdena för övervakningen.

Antalet prestationer inom den automatiska övervakningen i början av året (125 459) var nästan på samma nivå som i fjol. Antalet prestationer bedöms dock öka i slutet av året eftersom tilläggsutrustningen har tagits då i bruk och körhastigheterna börjar öka efter vinterförhållandena.

Ansökan om identitetskort har ökat med 40 procent

Tillståndsärendena för utlänningar övergick i börja av 2017 från polisen till Migrationsverket. Det totala antalet tillståndsärenden har sjunkit med cirka 10 procent jämfört med motsvarande tidpunkt föregående år. Detta beror huvudsakligen på överföringen av ärendena gällande utlänningstillstånd samt minskningen av passvolymen i början av året.

Ärenden gällande resedokument har sjunkit med cirka fem procent i början av året. Antalet passärenden har minskat med 13,1 procent jämfört med motsvarande tidpunkt i fjol men antalet ärenden gällande identitetskort har å sin sida ökat kraftigt med 41,8 procent. Ökningen gällde särskilt identitetskort för utlänningar.

Användningen av e-tjänster ökar

Under januari–mars tog polisen emot cirka 135 000 ansökningar om pass, vilket är 70 procent av alla ansökningar om pass. Av dessa beviljades cirka 76 700 stycken, alltså 43,3 procent utan besök vid polisinrättningen det vill säga enligt det så kallade förenklade förfarandet.

I januari–mars inlämnades cirka 56 000 ansökningar om identitetskort, varav cirka 29 000 ansökningar inleddes elektroniskt. Cirka 3 800 tillståndsärenden inom säkerhetsbranschen inleddes i början av året. Cirka 2 900 av dessa inleddes elektroniskt.

Antalet anställda minskade något

Vid polisen arbetade 9 797 personer under januari-mars. Antalet var 71, alltså 0,7 procent färre än vid samma tidpunkt för ett år sedan. Av dessa var 7 302 poliser.

Antalet asylsökanden som målsägande och brottsmisstänkta har minskat

Under början av året var asylsökande målsägande i brott 408 gånger och brottsmisstänkta 627 gånger. För ett år sedan var motsvarande siffror 531 och 830 vilket gör att antalen minskat.

Målsägande var de för det mesta i misshandelsfall, olaga hot och stöld. De var misstänkta för brott i fall av bland annat snatteri, misshandel och stöld.

Polisen har avlägsnat 720 personer ur landet

Polisen har avlägsnat 720 utlänningar som fått ett verkställbart beslut om avlägsnande ur landet under januari-mars. Bland dessa förekommer såväl på grund av brott avvisade och utvisade personer som personer som fått avslag på sinslemhinne- och/eller IgA-svar asylansökan.

polisens statistik 1.1.-31.3.2017 pdf, 88,8 kB

Polisens statistik 1.1.-31.3.2017, utländskä medborgare pdf, 89,3 kB

Polisens statiskik 1.1.-31.3.2017, asylsokande pdf, 229,4 kB

Nyheter Polisstyrelsen Press meddelande importerat från gamla sidor