Behöver du ett pass eller identitetskort för vintersemestern?

Utgivningsdatum 12.2.2024 8.44
Nyhet

Det snabbaste sättet att förnya passet eller identitetskortet är att fylla i en ansökan på nätet och vid behov besöka polisstationen för att identifiera sig.

Innan du ansöker om ett pass eller identitetskort bör du utreda vilket resedokument du behöver för ditt resmål. Ska passet vara giltigt under en viss tid också efter resan? Behöver du ett visum?

Du kan resa till EU-länderna och vissa andra länder i Europa med identitetskort. I Schengenländerna kontrollerar man i princip inte resedokumentet vid gränsen, men du ska visa upp det på begäran. I de nordiska länderna behöver du i princip inte ett resedokument, men du ska bevisa din identitet på begäran.

– Det snabbaste sättet att förnya passet eller identitetskortet är att fylla i en ansökan på nätet och vid behov besöka Helsingforspolisens tillståndstjänster för att identifiera sig. Kötiden med könummer är vanligtvis 30–60 minuter. Kötiden är längst klockan 8.00, klockan 11.00–13.00 och klockan 16.00. Rusningen är störst vid lunchtiden, berättar kommissarie Satu Mäkinen.

Om du inte kan eller vill ansöka om pass eller identitetskort på nätet, kan du göra ansökan på polisstationen. Det är billigare och snabbare att lämna ansökan på nätet.

Anvisningar för ansökan om resedokument i Helsingfors

Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors Tillståndtjänst