Berusade förare, egendomsbrott och kollisioner i Östra Nyland

Utgivningsdatum 24.1.2023 14.21 | Publicerad på svenska 26.1.2023 kl. 12.58
Nyhet

Bland de uppdrag som förmedlades till polisen under förra veckan ingick bland annat berusade förare, egendomsbrott och olika slags uppdrag relaterade till trafiken. Dessutom häktades en misstänkt för en våldshandling i Sibbo på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp.

En berusad ung biltjuv påträffades i sitt hem

Händelserna började när en polispatrull tog emot ett uppdrag till Petikko i Vanda, där enligt de första uppgifterna en paketbil hade kört av vägen och föraren hade lämnat bilen med motorn igång och själv avlägsnat sig från platsen.

– Förutom alkohol påträffades i bilen en plånbok med kort som tillhörde en 15-årig ung man. Den unge mannen i fråga påträffades på sin hemadress redan ett par timmar efter händelsen, och ett blåsprov som utfördes på honom visade siffror som överskred gränsen för grovt rattfylleri, berättar kriminalkommissarie Sampsa Aukio.

– Den unge mannen greps misstänkt för brott och transporterades till Vanda polisfängelse. Förutom bruksstöld av motorfordon och grovt rattfylleri misstänks han även för äventyrande av trafiksäkerheten samt förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, fortsätter Aukio.

Tre personer häktade misstänkta för flera egendomsbrott

Tre personer häktades förra veckan på fredagen 20.1 på sannolika skäl misstänkta för flera stölder som skett i polisinrättningens område.

– Trion misstänks ha gjort sig skyldig till flera olika verktygsstölder. Den sista av dessa ägde rum natten till tisdagen 17.1. i Tusby där de misstänks ha brutit sig in i en parkerad paketbil genom att krossa sidofönstret och stjäla verktyg värda över 15 000 euro från bilen, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

– Verktyg som stulits från byggarbetsplatser och bland annat från fordon återfås sällan, även om man kommer de misstänkta gärningsmännen på spåret snabbt, fortsätter Vallila.

Misstänkt för våldshandling i Sibbo häktad

Mannen som misstänks för en våldshandling som inträffade 19.1. i Sibbo häktades vid Östra Nylands tingsrätt 20.1. på sannolika skäl misstänkt för försök till dråp. 

– Mannen misstänks för att i samband med en kvällsfest ha huggit en annan man med ett eggvapen i överkroppen. Offret måste söka sjukhusvård till följd av det inträffade men har nu återhämtat sig från sina skador, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Berusad i trafiken - femte rattfyllerifallet under ett år

På fredagskvällen 20.1 upptäckte en patrull från trafikpolissektorn ett fordon som körde överhastighet, dess medelhastighet uppmättes till 147 km/h över en sträcka på drygt en kilometer.

– Fordonet stannades inom kort på ringvägen i Klövskog och föraren visade sig vara en person som inte kunde uppvisa ett giltigt körkort. Enligt fordonsdatasystemet hade hen redan körförbud från tidigare, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

– Utöver detta visade ett blåstest som gjordes på föraren siffror som överskred gränsen för rattfylleri. Det var redan femte gången på ett år som föraren misstänks ha gjort sig skyldig till rattfylleri. Föraren greps som misstänkt för brott och förhördes som misstänkt för äventyrande av trafiksäkerheten, rattfylleri och för framförande av fortskaffningsmedel utan behörighet, fortsätter Murto.

Berusade förare bytte chaufför samtidigt som de körde

Den kraftigt berusade duon påträffades i trafiken vid 2-tiden på natten söndagen 22.1 i Vanda. Händelserna fick sin början när patruller från trafikpolissektorn uppmätte en hastighet på 168 km/h för en personbil på Ring 3. 

– Patrullen vände om och körde efter bilen, som den hann upp på raksträckan vid Brutuby. När patrullen slog på stoppljuset sänkte föraren hastigheten avsevärt, men fortsatte att köra ytterligare en kilometer med en hastighet på femtio kilometer i timmen. När patrullen körde upp bredvid bilen såg den att föraren och personen bredvid hen bytte platser under körningen, berättar kriminalkommissarie Jere Pääkkönen.

– Bilen stoppades genom att köra polisbilen framför den. Båda förarnas blåstest visade siffror som överskrider gränsen för grovt rattfylleri och ett snabbtest av narkotika som gjordes på båda visade positivt för amfetamin. Männen greps misstänkta för brott och de båda misstänks ha gjort sig skyldiga inte bara till grovt äventyrande av trafiksäkerheten utan också grovt rattfylleri och straffbart bruk av narkotika, fortsätter Pääkkönen.

Förra veckan vintrigt lugn ute på fältet

Förra veckan var vintrigt lugn när det gäller övervaknings- och alarmfunktioner i Östra Nyland. 

– Ute på fältet råder nu den lugnaste perioden på året, vilket ger mer tid för att sköta även uppdrag av utredningstyp. Det totala antalet uppdrag minskade med 150 jämfört med föregående vecka, berättar kriminalkommissarie Jere Pääkkönen.

Under hela veckan utfördes 1500 uppdrag, av dessa 550 under veckoslutet.

 – Uppdragen bestod till stor del av polisens grundläggande uppdrag och de omfattade bland annat diverse krockar och avkörningar på grund av de dåliga körförhållandena. Flera berusade förare påträffades också i trafiken, fortsätter Pääkkönen.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet