Berusade förare och handgemäng i Östra Nyland

Utgivningsdatum 14.11.2023 12.16 | Publicerad på svenska 17.11.2023 kl. 15.33
Nyhet

Förra veckan förekom det berusade förare och handgemäng i Östra Nyland. Dessutom ber polisen om hjälp från medborgarna för att identifiera och få tag på den person som är misstänkt för ett rån som inträffade i Hyvinge.

Rån i Hyvinge - polisen ber om hjälp för att identifiera den misstänkte

En affär på Hämeenkatu I Hyvinge rånades lördagen den 11.11.2023 genom att hota med ett eggvapen. Fallet utreds under brottsrubriceringen grovt rån. Den misstänkte gärningsmannen fick kontanter i byte. 

– En polispatrull tog emot ett uppdrag via nödcentralen cirka klockan 20.19. När polisen anlände till målet hade den misstänkte redan lämnat affären i riktning mot Munckinkatu. Det finns ögonvittnen till händelsen och gärningen har spelats in på affärens övervakningskamera, berättar kriminalöverkommissarie Anssi Murto.

– Polisen ber om hjälp med att identifiera och få tag på den misstänkte gärningsmannen på bilden. All information är värdefull för polisen. Vi ber att informationen ska skickas till polisens e-post vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi

Lillajulssäsongen har inletts – återspeglas i antalet rattfyllerister

Trots att julen är en glad händelse, återspeglas den tyvärr också i antalet rattfyllerister som påträffas i trafiken.

– Förra veckan misstänks hela 32 personer för rattfylleri av varierande grad. Det är ett exceptionellt stort antal. Inledningen av festsäsongen är en glad händelse, men bilkörning och alkohol är en dålig kombination, påminner kommissarie Katri Lehti.

– Trots de dåliga körförhållandena klarade vi oss inte utan höga hastigheter, och minst fem personer misstänks för att ha gjort sig skyldiga till grov likgiltighet gentemot trafiksäkerheten under veckoslutet, fortsätter Lehti.

Störningsuppdrag veckoslutets tema

Förra veckoslutet var något lugnare vad gäller antalet uppdrag än de föregående veckorna, men bland uppdragen för bilpatrullerna stod ut mycket starkt olika uppdrag relaterade till skydd av individen. Under veckan utfördes 143 hemutryckningar av olika typ.

– Uppdragen var med andra ord olika störningsrelaterade uppdrag, såsom början av slagsmål, riktiga slagsmål och olika typer av hemutryckningar. Drickandet av alkohol hemma orsakade också flera hemutryckningar, när de som dricker inte alltid kommer ihåg att tänka på de övriga invånarna i huset, berättar kriminalkommissarie Aki Rantahuhta.

Bråk och uppgörelser i taxiköer

– Det framgick också tydligt i uppdragen att de snabbaste redan har startat lillajulssäsongen. Detta återspeglades i olika bråk framför restauranger och i taxiköerna, när människor inte orkar vänta på sin tur i kön när vädret blivit svalare. I festyran är det också bra att komma ihåg att ta hand om sina kompisar så att ingen blir liggande på marken och blir kall, påminner Rantahuhta.

Livligt inom brottsutredningar – rekordmånga gripna och häktade

Månadsskiftet oktober–november har varit livligare än vanligt inom den operativa brottsutredningen vid polisen i Östra Nyland när det gäller gripna och häktade.

– Bland de misstänkta brotten finns enskilda grova rån och misshandelsfall, men vanliga egendomsbrott, brott mot inreseförbud och grundformen av misshandel har sysselsatt polisen, berättar kriminalinspektör Krista Vallila. 

Akuta ärenden binder upp polisens resurser och samtidigt drar utredningen av äldre brottmål ut på tiden.

– I allmänhet är vintern klart lugnare än sommaren. I juli, mellan den 3 och 23 juli, hade den operativa utredningen i Vanda sammanlagt 82 gripna personer. Nu, i månadsskiftet oktober-november, var antalet gripna exceptionellt högt i Vanda, 94 personer. Antalet är cirka 30 fler än vanligt. Även antalet anhållna var 18 fler, säger Vallila. 

– De höga siffrorna berättar förstås också om att polispatrullerna på fältet har gjort ett bra och aktivt arbete, och misstänkta har tagits fast på bar gärning, konstaterar Vallila.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet