Berusade förare, störande beteende och stöldbrott i Östra Nyland

Utgivningsdatum 29.11.2022 15.03 | Publicerad på svenska 1.12.2022 kl. 11.22
Nyhet

Det var återigen berusade som stod ut bland uppdragen i Östra Nyland. Patrullerna påträffade totalt 35 rattfyllerister i trafiken under förra veckan.

Varierande polisuppdrag

Förra veckan förmedlades sammanlagt 1795 polisuppdrag till polisen i Östra Nyland. Det totala antalet uppdrag återgår sakteligen till den nivå som är typisk för årstiden. Uppdragen som utfördes var mycket varierande och de flesta uppdragen inföll igen under veckoslutet.

– Det var en jämn ström av uppdrag under hela veckan, men särskilt under veckoslutet fortsatte uppdragen in på morgontimmarna med störande beteende, berusade, hemutryckningar, rattfyllerister, slagsmål och hjortkrockar, berättar kommissarie Olavi Merihaara.

Antalet hemutryckningar låg under veckan på samma nivå som under de föregående veckorna. Antalet våldsbrott och rån uppvisade en liten nedgång. Polisen i Östra Nyland registrerade nio grova stölder.

– Antalet rattfyllerister som blev fast i trafiken förra veckan var relativt stort, totalt 35. Av dessa misstänks tjugo förare ha gjort sig skyldiga till grovt rattfylleri, fortsätter Merihaara.

Trafikolyckor på en måttlig nivå

Trots de tidvis dåliga körförhållandena var antalet trafikrelaterade uppdrag inom Östra Nylands polisinrättnings område rätt så måttligt förra veckan. 

– De värsta fallen var en trafikolycka med dödlig utgång i Kervo och en kedjekrock med sex bilar inblandade på Tavastehusleden i Vanda, säger Merihaara.

Situationshastigheten och säkerhetsavstånden spelar en viktig roll i trafiken

De varierande körförhållandena vintertid är nu här och bromssträckorna på hala och våta vägar är betydligt längre än vid torrt väglag.

– Håll en lugn körhastighet och anpassa den alltid till de rådande körförhållandena, och kom även ihåg att hålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd till föraren som kör framför dig. Med dessa anvisningar har vi förare mycket större chans att undvika till exempel påkörningar bakifrån i händelse av oväntade situationer, påpekar kommissarie Katri Lehti.

Trafikolycka med dödlig utgång i Kervo

Polisen i Östra Nyland har utrett en trafikolycka mellan en personbil och en lastbil som inträffade på Lahtisvägen i Kervo förra veckan på onsdagen den 23 november. 

– Föraren av personbilen avled senare på sjukhus av de skador som hen ådrog sig i olyckan. Efter utredningar och undersökningar av olyckan har vi inte längre anledning att misstänka lastbilschauffören för brott, berättar kriminalkommissarie Krista Vallila.

Våldshandling i köpcentrum - misstänkt häktad

Torsdagen den 24 november inträffade i ett köpcentrum i Myrbacka i Vanda en våldshandling i samband med vilken målsäganden blev utsatt för ett knivhuggningsförsök. 

– Polisens utredningar har klarlagt att den misstänkte gärningsmannen och offret känner varandra från tidigare. Den misstänkte gärningsmannen greps på kvällen samma dag och häktades i måndags den 28 november vid Östra Nylands tingsrätt under tröskeln skäl att misstänka för försök till dråp, berättar kriminalkommissarie Timo Luoto.

Flera rattfyllerister i Borgåtrakten under veckoslutet

Förra helgen påträffades även flera rattfyllerister i trafiken i Borgåområdet. 

– I de flesta av de här fallen misstänktes förarna för grovt rattfylleri och i två av fallen hade föraren även kört av vägen. Förarna meddelades körförbud och i ett av fallen hade föraren inte ens en giltig körrätt, berättar kriminalkommissarie Freddie Cederlund.

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet