Bildäck – vårens och höstens stöldgods

Utgivningsdatum 13.3.2017 15.25
Nyhet

Däckstölder drabbar bilägarna särskilt vår och höst när det är dags att byta däck. I Finland meddelas årligen cirka 550–800 enskilda däckstölder till polisen.

– I år har cirka 40 däckstölder meddelats till polisen. Även om antalet inte utgör någon stor del av det totala antalet egendomsbrott är det ändå ett regelbundet återkommande fenomen. När däckbytessäsongen närmar sig börjar siffrorna stiga, säger polisinspektör Jyrki Aho vid Polisstyrelsen.

Många bilägare har kanske ännu inte ens märkt att däcken har försvunnit. Den bistra sanningen kan yppa sig när det är dags att hämta däcken – som inte längre finns på förvaringsplatsen.

Däck försvinner ur källare och lager

De flesta däckstölder som meddelats i år har gjorts där däcken förvarats, dvs. i källare och lager. En del däck har tagits lös från bilen så att bilägaren hittat sin bil stående på t.ex. tegelstenar på morgonen.

– Däcktjuvarna är ofta fräcka. Det har hänt att tjuvarna har burit ut däck ur bil- och däckaffärer dagtid precis som om de varit anställda där. Övervakningskamerorna har många gånger avslöjat fallen i efterskott, men det är svårt att få tillbaka stöldgodset eftersom däcken redan har sålts vidare.

Aho påminner om att däck inte bör lämnas fritt tillgängliga i affärerna eller på den egna gårdsplanen i väntan på däckbyte. Stora mängder däck intresserar också rörlig brottslighet som rör sig över gränserna.

Det är bra att fotografera däck och fälgar, liksom även annan värdeegendom, eftersom det behövs uppgifter om den stulna egendomens märke, storlek och modell för polisanmälan och för skadeanmälan som lämnas till försäkringsbolaget. Ett fotografi hjälper att komma ihåg det viktiga och bidrar till att föremålen kan identifieras under utredningen.

Köp inte stöldgods

Aho betonar vikten av att vara på alerten vid köp av däck.

– Köp inte stöldgods utan begär att säljaren talar om varifrån varan kommer och kontrollera också säljarens identitet. En ärlig säljare misstycker knappast om ett köpebrev upprättas med information om säljaren och med hjälp av vilket dokument säljarens identitet har kontrollerats. Om köpesumman betalas in på säljarens bankkonto är det också lättare att reda ut saken i efterskott.

Aho påminner om att största delen av stölderna skulle gå i stöpet om stöldgodset inte kunde säljas vidare. Det är dessutom ingen idé att köpa stöldgods eftersom den nya ägaren inte får behålla det. Köparen kan dessutom försätta sig själv i ställningen som brottsmisstänkt om köpet bevisar detta.

Nyheter Polisstyrelsen Press meddelande importerat från gamla sidor