Blogg: Bedragare vill ha dina pengar

Utgivningsdatum 11.10.2022 15.00
Nyhet

Polisens blogg handlar om hur it-relaterad bedrägeribrottslighet kan förebyggas. Polisen har påbörjat ett projekt, som finansierats av Inrikesministeriet, med syftet att öka vetskapen om bedrägeribrottslighet som riktas mot äldre människor.

Projektet, vars avsikt är att förebygga bedrägeribrottslighet som riktas mot äldre människor, koordineras på Centralkriminalpolisen av inspektör Marika Koskinen som i polisens blogg skriver om typiska bedrägerier och hur man kan skydda sig mot sådana.

– Brottslingarna uppfinner hela tiden nya och mer trovärdiga sätt att lura andra.  Därför är det viktigt att förstå att bedrägerierna i stor utsträckning alltid följer samma mönster: bedragaren tar kontakt och genom att ge dig en känsla av att saken är brådskande, försöker hen få dig att antingen ge dina personuppgifter, ladda ner ett fjärrstyrningsprogram i din telefon eller surfplatta eller klicka på en bedrägerilänk.  Bedragarna försöker ge intrycket att saken är brådskande för att få dig att fatta oförsiktiga beslut. Avsikten med allt detta är att orsaka dig ekonomisk skada, skriver Koskinen.

Läs hela bloggen: Bedragare vill ha dina pengar

Bloggen publiceras som en del av Europeiska unionens cybersäkerhetsmånad (Cyber Security Month).

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter