Blogg: Miljöbrottslighet blir dyrt för samhället och naturen

Utgivningsdatum 10.7.2024 12.41
Nyhet

I polisens blogg tar projektchef Jaana Wallin och forskaren Tuukka Mäkelä vid Centralkriminalpolisens projekt YLPEYS upp miljöbrottslighet.

Miljöbrottslighet är, sett ur ekonomisk produktivitet, redan världens tredje största brottstyp. Den här brottstypen ökar kraftigt och bakom den ligger ofta internationella organiserade kriminella aktörer. De största miljöbrotten sker som en del av företagsverksamheten. 

Att utveckla den tekniska brottsutredningen är ett av huvudsyftena för Centralkriminalpolisens kriminaltekniska laboratorium, och med projektet YLPEYS svarar man mot utvecklingsbehovet av miljöbrottsplatsundersökning. Projektet inriktar sig på att separat utveckla färdigheter inom teknisk miljöbrottsplatsundersökning och taktisk utredning av miljöbrott. Dess mål är att främja och fördjupa den regionala och nationella kompetensen hos aktörer inom miljöbrottsundersökning samt samarbete genom utbildning. Centralkriminalpolisen deltar i miljöbrottsutredningar i samarbete med polisen och andra myndigheter som ingår i intressegrupperna.

Läs hela bloggen här:  Miljöbrottslighet blir dyrt för samhället och naturen

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter