Brottshelheten bestående av dataintrånget vid psykoterapicentret Vastaamo återspeglas i resultatet av polisens brottsutredningar

Utgivningsdatum 6.7.2023 14.26
Nyhet

Vastaamo-brottshelheten har varit en exceptionellt arbetskrävande förundersökningshelhet för polisen och återspeglas tydligt i statistiken över polisens brottsutredningar i år. Fram till slutet av juni hade totalt cirka 25 000 brott utretts.

Det stora antalet uppklarade brott återspeglas i den centrala resultat- och uppföljningsstatistiken för brottsutredning, dvs. utredningsprocenten och utredningstiden för brott mot strafflagen (exklusive trafikbrott). I genomsnitt anmäls årligen omkring 350 000 brott mot strafflagen (exkl. trafikbrott) till polisen.

I de förundersökningar i Vastaamo-helheten som utreds av polisinrättningarna är de huvudsakliga brottsrubriceringarna grovt försök till utpressning och grov spridning av information som kränker privatlivet. När dessa uppklarade brott beaktas i totalstatistiken har utredningsprocenten stigit med omkring 15 procent från motsvarande tidpunkt året innan (49,5 % till > 65,1 %) och samtidigt har utredningstiden för brott förlängts med 138 dagar (178–> 316 dagar). I Vastaamo-fallet registrerades merparten av brottsanmälningarna från målsägande i slutet av 2020, och när utredningarna har slutförts under våren och sommaren kommer utredningstiden att öka betydligt. Om ovan nämnda brottsrubriceringar inte tas med i statistiken, har utredningsprocenten för brott ökat med cirka 5 % (45,8 % -> 51 %) jämfört med 2022 och utredningstiden har förlängts med 3 dagar (174–> 177 dagar). Skillnaden i statistiken jämnas ut mot slutet av året, men syns i statistiken för 2023 jämfört med andra år.

Under de senaste fem åren har utredningsprocenten för brott mot strafflagen (exkl. trafikbrott) varierat mellan 45 och 50 procent. Utredningstiden har förlängts med cirka 40 dagar sedan 2019 (2022 var utredningstiden 175 dagar). Till de längre utredningstiderna har i allmänhet bidragit förändringar i brottsutredningens verksamhetsmiljö, bland annat den kraftiga ökningen av antalet datanätassisterade brott och mer internationella brott, vilket gör utredningen av brott ännu svårare och kräver mer tid. Polisen utreder allt oftare stora brottshelheter, som bland annat Vastaamo, och utredningen av dessa binder resurser.  Polisen har också genom sin egen verksamhet avslöjat brottsserier.

Även antalet brott mot liv och hälsa, sexualbrott och rånbrott har ökat klart under de senaste åren. Polisen är särskilt oroad över barn och ungdomar. Antalet allvarliga brott som begås av personer under 18 år och allvarliga brott mot personer under 18 år har ökat kraftigt under de senaste tre åren. År 2020 begicks omkring 15 000 brott mot personer under 18 år (brott riktade mot liv och hälsa, heder, frihet och fred samt sexualbrott, rån- och utpressningsbrott), men i fjol var antalet brott som kommit till polisens kännedom omkring 18 000. I år har antalet fortsatt att öka kraftigt och kan enligt prognoserna stiga till över 21 000. På samma sätt har antalet rån och misshandel som begåtts av personer under 18 år fortsatt att öka. 

Brott och utredning Nyheter Polisstyrelsen Startsidans stor nyhet