CKP misstänker en man för två terroristbrott

Utgivningsdatum 22.3.2023 12.53 | Publicerad på svenska 31.3.2023 kl. 15.16
Nyhet

Centralkriminalpolisen utreder misstänkt deltagande i utbildning för ett terroristbrott och grovt skjutvapenbrott som begåtts i terroristiskt syfte. Den misstänkte är en finländsk man i 30-årsåldern. Utredningen görs i samarbete med Polisinrättningen i Tavastland och Skyddspolisen.

Polisen yrkade i dag, den 22 mars 2023, att mannen skulle häktas. Päijänne-Tavastlands tingsrätt häktade mannen på sannolika skäl misstänkt för nämnda brott. 

Misstanken om brotten väcktes genom polisens egen informationsinhämtning. Den husrannsakan som i mars gjordes i den misstänktes hem med anledning av misstänkt grovt skjutvapenbrott, stärkte misstanken. Den misstänkte anhölls förra veckoslutet. 

De brott som nu utreds misstänks ha samband med högerextremistisk ideologi och verksamhet. Under förundersökningen utreder polisen hur omfattande verksamheten är och om det finns andra personer som kan ha samband med saken.

– Förundersökningen har bara påbörjats och därför kan vi inte kommentera detaljer gällande detta fall, t.ex. hurudan verksamheten är eller eventuella mål. Jag kan dock säga att polisen inte känner till något akut hot mot någon människas liv
eller hälsa, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Sanna Springare.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter