Demonstration kan orsaka betydande trafikstörningar i Helsingfors

Utgivningsdatum 11.6.2024 15.09 | Publicerad på svenska 17.6.2024 kl. 12.13
Nyhet

Elokapina har anmält en demonstration till polisen som börjar tisdagen den 11 juni klockan 15.00 och avslutas onsdagen den 12 juni klockan 15.00. Demonstrationen kan orsaka betydande och långvariga trafikstörningar i Helsingfors. Polisen rekommenderar att man avsätter extra tid för att röra sig i centrum. Polisen kan vid behov dirigera om trafiken till alternativa rutter.

Tisdag 11.6.2024

Klockan 20.32: Antalet gripna är totalt 137. Det finns inga demonstranter kvar på körbanan. Trafiken i Kajsaniemi flyter normalt. De gripna släpps efter förundersökningsåtgärder. Polisens övervakning avslutas för i dag.

Klockan 19.18: För närvarande är antalet gripna 88. 

Klockan 17.46: För närvarande är antalet gripna 32. Polisen fortsätter att göra gripanden i rondellen i Kajsaniemi. Gripandena baseras på skydd mot brott och störningar. De gripna misstänks för tredska. Strävan är att släppa de gripna så fort som möjligt.

Klockan 17.07: Polisen griper för närvarande demonstranter som inte följt ordern att avlägsna sig.

Klockan 16.47: Polisen gav demonstranterna order att avlägsna sig från rondellen i Kajsaniemi cirka klockan 16.40. Innehållet i ordern: Polisen förklarar det allmänna mötet avslutat på överkommissarie Heinonens order. Avlägsna er från körbanan. Polisen förbereder sig på att gripa personer som inte avlägsnar sig från körbanan.

Klockan 16.34: Polisen dirigerar trafiken på platsen.

Klockan 16.29: Demonstranter har samlats i rondellen i Kajsaniemi. En del av dem sitter på körbanan.

Klockan 16.18: Demonstrationstågen har lämnat de rutter som polisen anvisat. Några av demonstranterna rör sig på körbanorna.

Klockan 15.39: Enligt polisens uppskattning har cirka 230 personer samlats i Esplanadparken, cirka 150 personer vid riksdagshuset och cirka 100 personer i Dallapéparken.

Klockan 15.00: Enligt nuvarande information består demonstrationen av tre olika tåg. De preliminära rutterna för tågen är:

  • Tåg 1: Esplanadparken – Mikaelsgatan – Kajsaniemiparken – Fölskvären 

  • Tåg 2: Riksdagshuset – Brunnsgatan – Kajsaniemigatan – Kajsaniemis rondell

  • Tåg 3: Dallapéparken – Aleksis Kivis gata – Tavastvägen – Unionsgatan – Kajsaniemis rondell

Polisens förhandsmeddelande: Demonstration kan orsaka betydande trafikproblem i Helsingfors - Polisen (på finska)

Nyheten uppdateras och du kan följa uppdateringarna på poliisi.fi.

Helsingfors Nyhet som uppdateras Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Övervakning och larmverksamhet