Den man som är misstänkt för dataintrånget mot Vastaamo utlämnades till Finland - kommer att yrkas häktad

Utgivningsdatum 27.2.2023 8.24
Nyhet

Centralkriminalpolisen yrkar tisdagen den 28 februari vid Västra Nylands tingsrätt att domstolen ska fatta beslut om att häkta den finländske man som är misstänkt för dataintrånget mot psykoterapicentralen Vastaamo. Fredagen den 24 februari utlämnades den misstänkte till Finland från Frankrike, där han greps i början av månaden.

Polisen yrkar tisdagen den 28 februari att Västra Nylands tingsrätt ska bestämma att den 25-åriga finländske mannen ska häktas. Häktningen hänför sig till dataintrånget mot psykoterapicentralen Vastaamo. Mannen yrkas häktad på sannolika skäl misstänkt för grov utpressning, grovt dataintrång och grovt spridande av information som kränker privatlivet.

Polisen informerade första gången om det misstänkta dataintrånget hösten 2020. Den misstänkte har vistats utomlands under hela förundersökningen. Den misstänkte greps av fransk polis i en privat bostad i Paris den 3 februari. Han utlämnades från Frankrike till Finland fredagen den 24 februari.

– Förundersökningen fortsätter med bland annat förhör med den misstänkte, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen.

Polisen påminner om att dataintrångets offer fortfarande kan lämna brottsanmälan och fylla i den elektroniska utlåtandeblanketten. Anvisningar finns på polisens och Brottsofferjourens webbsidor.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter Startsidans stor nyhet