Du kan förlora ditt olagliga sällskapsdjur till följd av den nya lagen – valpfabriker är en form av organiserad brottslighet

Utgivningsdatum 20.12.2023 14.13 | Publicerad på svenska 3.1.2024 kl. 11.57
Nyhet

Den 1 januari 2024 ändras djurskyddslagen till lagen om djurvälfärd. Den nya lagen ökar ansvaret i bekämpningen av valpfabriker hos den som säljer och den som köper.

När en hund eller en katt säljs eller överlåts vidare ska marknadsföringen framöver ange uppgifter om

  • försäljarens eller överlåtarens namn

  • den eventuella verksamhetsutövarens specificerande kod

  • djurets födelsetid, ålder eller uppskattade ålder

  • det land där djuret är fött, om det är ett annat än Finland

  • var djuret finns.

Om foton på djuret används i marknadsföringen, ska åtminstone ett foto föreställa det djur som överlåts eller djurets moder.

– Villkoren för marknadsföring gäller även till exempel föreningar som förmedlar hemlösa djur vidare, berättar kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen.

Försummelse av ovannämnda villkor är en djurskyddsförseelse för vilken man vanligen får ett bötesstraff.

Regionförvaltningsverket ska underrättas om yrkesmässig försäljning eller förmedling av djur. Yrkesmässig försäljning avser att någon har fött upp minst tre kullar eller sålt eller förmedlat över 10 djur.

– Hundar ska dessutom märkas med chipp och registreras i Livsmedelsverkets hundregister, säger Juha-Matti Suominen.

Hundar födda före 2023 ska märkas med mikrochipp före utgången av 2023. Hundar födda efter den 1 januari 2023 ska märkas med chipp och registreras senast när de är tre månader gamla eller tidigare, om hunden överlåts till en ny ägare innan den fyllt tre månader.

Tidigare har det varit möjligt för säljare som sålt olagliga djur att använda samma chippuppgifter flera gånger, men det kommer inte vara möjligt i fortsättningen. Att lämna felaktiga uppgifter är ett registeranteckningsbrott. Användningen av hundregistret i att bekämpa driften av valpfabriker förutsätter dock att hundägare är aktiva i att anmäla uppgifterna om sina hundar i registret.

Det hör till ansvaret hos den som skaffar ett djur att säkerställa att djuret är lagligt

Enligt den nya lagen om djurvälfärd kan en hundvalp eller kattunge som förts in i landet återsändas till ursprungslandet. Det här kan vara fallet om djuret transporterats till Finland innan det fyllt sex månader och överlåtits vidare inom fyra månader.

Köparen ansvarar för att djurets uppgifter är som sig bör. Köparen kan göra sig skyldig till olaga befattningstagande med infört gods, om det finns brister i kattens eller hundens uppgifter.

– Syftet med lagändringen är att ingripa i valpfabriksverksamhet. Smugglade djur förvaras ofta i dåliga förhållanden och djuren lider av smittsamma sjukdomar och andra hälsoproblem. Ett djur som förts olagligt in i landet kan vara i så dåligt skick att man är tvungen att avliva det, säger Juha-Matti Suominen.

Valpfabriker är den tredje största formen av organiserad brottslighet i Europa efter narkotika- och vapenhandel. Hållning, uppfödning och försäljning av katter och hundar genererar i EU uppskattningsvis 1,3 miljarder euro per år.

I utredningen av djurbrott är ett mål att bland annat ingripa i smugglingen av djur

Vid Helsingforspolisen arbetar en grupp för utredning av djurbrott som bland annat utreder djurskyddsbrott och -förseelser, djurtransportförseelser, olaglig import av djur och smuggling samt vållande av skada.

Utredningsgruppen samarbetar med Helsingfors stads tillsynsveterinärer, länsveterinärer, livsmedelsverket och tullen. 

– I ett vanligt djurbrottsfall är det en oroad person som rapporterar djurets skick eller förhållanden till djurskyddet. En tillsynsveterinär gör ett inspektionsbesök till platsen där djuren hålls och ger anvisningar om hur djurens förhållanden och vård ska förbättras. Om situationen inte förändras anmäler tillsynsveterinären detta till polisen, berättar kriminalkommissarie Juha-Matti Suominen.

Helsingforspolisen har även i år undersökt hundars dåliga förhållanden

Polisen har från december 2022 utrett ett fall där en 38-årig kvinna misstänks för djurskyddsbrott och smuggling. Polisen gjorde ett inspektionsbesök i kvinnans bostad när polisen fick ett meddelande om eventuell olaglig valphandel eller import.

I bostaden hittades 11 hundar, varav fyra var vuxna och sju var valpar. Djurens urin och avföring, skräp och torkad hundmat fanns på bostadens golv. Det fanns ingen färsk hundmat i bostaden.

Hundarna verkade må illa på många sätt och de fördes för hälsokontroll till ett djursjukhus. Enligt tillsynsveterinärerna hade valparna hämtats till Finland som för unga.

I maj fick 2023 polisen ett meddelande om en person som man inte hade lyckats kontakta. Under inspektionsbesöket i kvinnans bostad hittades 15 hundar, varav åtta var vuxna och sju var valpar.

Bostadens golv var täckta av avföring och urin. Hundarnas pälsar såg raggiga och smutsiga ut.

Hundarna skickades för hälsokontroll och vård i djurhemmet i Vik. Fyra av hundarna led av olika obehandlade sjukdomar och man var tvungen att avliva dem.

Fallet utreds som djurskyddsbrott.

 

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors