En man i 20-årsåldern knivhöggs i bröstet i Gårdsbacka – polisen ber en taxichaufför att ta kontakt

Utgivningsdatum 24.11.2021 14.56 | Publicerad på svenska 30.11.2021 kl. 11.14
Nyhet

Helsingforspolisen har undersökt ett försök till dråp där en man i 25-årsåldern knivhöggs i bröstet nära köpcentret i Gårdsbacka. Tre pojkar misstänks för försöket till dråp. De misstänks ha gjort sig skyldiga till grovt rån av en taxichaufför samma natt. De misstänkta i fallen är pojkar i ålder 16, 18 och 17 år. De två första av dessa misstänks dessutom för försök till grovt rån på eftermiddagen samma dag.

De misstänkta brotten inträffade på natten och eftermiddagen torsdagen den 7 oktober. Försöket till dråp fick sin början när den målsägande var på väg bort från en bar. Den målsägande attackerades på en gångbro av tre okända unga män som knivhögg honom i bröstet.

Han sprang iväg från situationen och steg på en bil vid en taxistolpe, men blev dock tvungen att fortsätta sin flykt.

Polisen uppmanar taxichauffören i fråga att ta kontakt för att berätta om sina iakttagelser av situationen. Kontakt kan tas per e-post till ungdomsgruppen nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi eller per telefon till 0295 471 200 (kl. 8–16).

Den målsägande sprang snabbt, hoppade på en annan bil i närheten och lyckades komma undan.

Polisen anlände till Teboils automatstation på grund av en anmälan till nödcentralen. Den målsägande satt vid automatstationen i den nämnda andra bilen.

– I bilen hade han sagt till chauffören att han blivit knivhuggen i bröstet. Enligt honom hade det blivit gräl mellan honom och de misstänkta i baren. Enligt polisens uppgifter kände den målsägande inte de misstänkta från tidigare, berättar undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss.

Pojkarna misstänks också för grovt rån och försök till grovt rån

Samma tre personer misstänks för ett grovt rån av en taxichaufför som inträffade senare på torsdagsnatten den 7 oktober. Den målsägande är inte den samma som de tidigare nämnda två taxichaufförerna.

Enligt nödcentralens meddelande hade en något under 30-årig taxichaufför blivit rånad under knivhot. Det misstänkta rånet inträffade på Körkarlsvägen i Kånala.

– Man misstänker att rånarna fick med sig cirka 300 euro i kontanter, berättar undersökningsledaren Forss.

Taxichauffören hade tagit tre unga män ombord i Stensböle i Helsingfors. Han körde passagerarna enligt överenskommelse till köpcentret Ristikko i Kånala.

Framme i Kånala tog en av pojkarna fram en kniv och hotade taxichauffören med den. Den målsägande hoppade skrämd ur bilen. Det misstänks att pojkarna tog med sig en plånbok och avlägsnade sig från platsen.

– Polisen identifierade senare de misstänkta som samma personer som misstänks för försöket till dråp, berättar Forss.

Samma dag, den 7 oktober 2021, inträffade ett försök till grovt rån för vilket samma 16- och 18-åriga pojkar misstänks. Polisen misstänker att en 15-årig pojke hotades med kniv och man krävde att pojken skulle ge sina värdeföremål.

Den målsäganden sprang iväg från situationen. Han lyckades komma undan, trots att skorna föll av. Enligt sina egna ord hade pojken blivit slagen en gång med knytnäve i ansiktet.

Alla tre pojkarna är fortfarande häktade. Därefter har ett förstärkt reseförbud eller reseförbud meddelads för dem.

Brott och utredning Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors