En säker skolväg skapas tillsammans

Utgivningsdatum 8.8.2022 10.40 | Publicerad på svenska 8.8.2022 kl. 13.42
Nyhet
Trafikljusen lyser upp av ett grönt gångljus och det finns vägskyltar fästa vid det.
Vägmärken

När skolorna börjar vill Helsingfors polismusikkår och Helsingforspolisens trafikövervakningsfunktion fästa uppmärksamhet på säkerheten för dem som rör sig på skolvägen med sången Kautta kiven ja kannon.

– Alla som rör sig på vägen har ansvar för att det är säkert i trafiken. I synnerhet när skolorna börjar är det många barn som för första gången rör sig ensamma på vägarna och som först håller på att lära sig trafikreglerna. Polisen önskar att vuxna och barn ska ägna uppmärksamhet både åt sin egen säkerhet och säkerheten för andra som använder vägen, säger överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för trafikövervakningsfunktionen vid Helsingfors polisinrättning.

Helsingfors polismusikkår och trafikövervakningsfunktionen har tillsammans släppt ut en musikvideo för sången Kautta kiven ja kannon. Den nya sången har komponerats av polismusikkårens gitarrist, Onni Lonka, och handlar om att gå vägen till skolan och säkerheten i trafiken. Du kan titta på musikvideon för sången tillsammans med hela familjen och samtidigt repetera reglerna för hur man ska röra sig i trafiken. 

Låt oss skapa en säker skolväg tillsammans!

Föräldrar, repetera de här sakerna med ditt barn som går till skolan

  • Det är bra att öva en säker rutt till skolan tillsammans med barnet flera gånger.
  • Lägg märke till andra som rör sig på vägen: fotgängare, cyklister, bilförare eller människor som färdas med andra transportmedel.
  • Buskar och staket och andra hinder för sikten skapar farliga platser. Kom ihåg att alltid titta till vänster, höger och ännu en gång till vänster när du går över en gata. 
  • Gå lugnt över skyddsvägen så att andra kan se dig.
  • Det är inte säkert att använda telefonen i trafiken. Koncentrera dig noga på vad som händer på gatan.

Helsingfors polismusikkår leds av överkapellmästaren Sami Ruusuvuori. Solist för sången Kautta kiven ja kannon är sångens kompositör Onni Lonka.

Helsingfors Nyheter Nyland Polisinrättningen i Helsingfors Trafik