Ett stort antal trafikuppdrag för polisen i början av året – bedragare och tjuvar är också i farten

Utgivningsdatum 10.1.2023 14.56 | Publicerad på svenska 11.1.2023 kl. 9.55
Nyhet

Precis som i fjol har året börjat med bedrägerier och katalysatorstölder i verksamhetsområdet som hör till polisen i Västra Nyland. I trafiken har snöstormarna inneburit utmaningar för bilförarna. Trots vinterförhållandena har höga hastigheter observerats.

Snöstormen måndagen den 9 januari orsakade ett flertal krockar

De polispatruller som var i tjänst måndagen den 9 januari fick ett stort antal trafikuppdrag under dagens lopp. Långtradare hade blockerat vägarna och bilar hade kört av vägen. På Åboleden vid Knektbron i Esbo körde en buss med passagerare ombord i vallen. Till alla lycka kunde allvarliga skador undvikas vid avkörningen, men akutvården skickade ändå några personer vidare för fortsatta undersökningar. 

– Polisen uppmanar alla trafikanter att förbereda sig på eventuella överraskande situationer i vinterförhållandena. Det är särskilt viktigt att anpassa körhastigheterna och säkerhetsavstånden till förhållandena. Snöröjningen har också orsakat sikthinder särskilt i tätorter. I närheten av övergångsställen och vid utfarter från parkeringsplatser är det viktigt med särskild försiktighet så att oskyddade trafikanter kan röra sig säkert, påminner kommissarie Hannu Kontola.

Polisen misstänker sig ha hittat amfetamin i ett fordon som äventyrade trafiken

I Lojo stoppade polisen den 7 januari ett fordon vars förare misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och förande av fortskaffningsmedel utan behörighet. Under platsgenomsökningen av fordonet hittade polisen 300 gram av ett ämne som misstänks vara amfetamin. Till följd av detta misstänks två personer för grovt narkotikabrott. Polisen fortsätter att utreda fallet.

En 16-åring körde för fort och försökte komma undan polisen i Kyrkslätt

I Kyrkslätt påträffade polisen fredagen den 6 januari en förare som körde 171 km/h i ett område där hastighetsbegränsningen är 100 km/h. Föraren visade sig vara en 16-åring som hade en kompis med sig i bilen. Föraren hade undervisningstillstånd. Ännu efter att fordonet stoppats försökte föraren smita men greps av polisen. Polisen undersöker fallet som grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

En duo som sade sig granska brandvarnare stal bankkort i Lojo

I Lojo rörde sig den 4 och 5 januari två finsktalande personer som sade sig granska brandvarnare. Den ena personen hade arbetskläder i gul varselfärg och den andra orangefärgade. 
Målsägarna hade i två olika fall släppt in duon i bostaden. Samtidigt som den ena mannen gick omkring i bostaden och samtalade med den boende stal den andra mannen den boendes bankkort. Dessa bankkort har senare använts för inköp. 

Polisen fortsätter att undersöka fallet och varnar för att bedragare som ger sig ut för att vara granskare kan röra sig i Lojoområdet.

Polisen grep katalysatortjuvar i Esbo

Den 3 januari tog nödcentralen emot ett samtal om att två personer sågar lös katalysatorn på ett fordon. Patrullen stoppade fordonet som lämnade området och katalysatorn hittades i fordonet. 
Polisinrättningen i Västra Nyland undersökte fallet som stöld och fallet har redan överförts till åklagaren. Katalysatorn har lämnats tillbaka till målsägaren.

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland