Falska telefoner och betalningsverifikat, allvarlig likgiltighet i trafiken och restaurangstölder i farten i Västra Nyland

Utgivningsdatum 21.3.2023 11.39 | Publicerad på svenska 22.3.2023 kl. 13.00
Nyhet

I veckomeddelandet från polisinrättningen i Västra Nyland berättar vi om aktuella bedrägerier i samband med telefonhandel. Dessutom tar vi upp trafikhändelser under helgen som tyder på allvarlig likgiltighet samt stölder riktade mot restauranger i slutet av veckan.

Nätförsäljare har sålt förfalskade iPhone 14-telefoner och köparna har haft falska betalningsverifikat

I Västra Nyland har polisen fått kännedom om flera fall av försäljning av förfalskade iPhone 14-telefoner. Köparna har hittat en telefon på olika webbplatser för näthandel och avtalat om en träff.

Telefonen ser trovärdig och äkta ut. Telefonförpackningen kan vara helt oöppnad, vilket gör att telefonen verkar vara helt ny. Affärerna har gjorts, men senare vid närmare granskning har telefonen visat sig vara en kopia. Säljaren har inte längre kunnat nås efteråt.

Polisen varnar också för ett annat slags telefonbedrägeri. I mars har polisen fått kännedom om bland annat ett fall där köparen har vilselett köparen vid försäljning av en iPhone 14. Köparen har visat upp ett falskt betalningsverifikat för sin telefon från banken, men pengarna har i verkligheten inte överförts till säljaren. Polisen påminner därför om att en produkt som säljs inte får överlåtas förrän transaktionen syns på säljarens konto.

En helg med allvarlig likgiltighet i trafiken

Under veckoslutet 17–19 mars inträffade flera trafikolyckor som polisen registrerade med rubriceringen äventyrande av trafiksäkerheten som tyder på allvarlig likgiltighet.

På fredagen påträffade polisen till exempel en 17-årig förare som körde 122 kilometer i timmen i ett område där hastighetsbegränsningen är 80 kilometer i timmen. I ett område med motsvarande begränsning gasade en annan förare på med en hastighet på 132 kilometer i timmen. På Åbo motorväg, i ett område med hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen, påträffade polisen både i Lojo och i Vichtis förare som körde 140 kilometer i timmen.

Under lördagen och söndagen fortsatte blåkörandet på vägarna. I Lojo körde en förare 147 kilometer i timmen i ett område med hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen. I Vichtis körde en person i sin tur 127 kilometer i timmen i ett område med hastighetsbegränsningen 80 kilometer i timmen.

På söndagen körde en förare i Veikkola med en avsevärt riskfylld hastighet på 93 kilometer i timmen i ett område med hastighetsbegränsningen 50 km i timmen. Den misstänkte flydde polisen i tät dimma på den isiga vägen, och även utomstående fotgängare var i fara. Föraren saknas tills vidare.

Tjuvar for iväg med grundkassorna från Esborestauranger

På fredagsmorgonen den 17 mars fick polisen ett uppdrag till en restaurang i Esbo. Restaurangens ägare och väktare hade upptäckt att alkohol och kontanter hade stulits från lokalen natten mellan torsdag och fredag. Restaurangdörren var uppbruten.

Natten mellan fredag och lördag den 18 mars bröt sig någon in i en annan restaurang i Esbo. Dörrfönstret till en pizzeria hade slagits sönder med en sten och grundkassen var stulen.

Natten mellan söndagen och måndagen 19–20 mars slog tjuvar än en gång till i en annan restaurang i Esbo. En tegelsten hade kastats genom ytterdörrsfönstret och restaurangens egendom låg i en enda röra på golvet. Tjuvarna hade tagit kontanterna från restaurangens grundkassa.

Polisen utreder samtliga fall som stöld.

​​​​

Brott och utredning Nyheter Nyland Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet