Finska vikens kabelskador: Undersökning av havsbottnen inleds

Utgivningsdatum 27.12.2024 14.00 | Publicerad på svenska 27.12.2024 kl. 14.52
Nyhet

Polisen har fortsatt utredningen av händelserna på Finska viken i samarbete med andra myndigheter. Myndighetsoperationen började efter att flera kablar skadats på Östersjön på juldagen den 25 december.

Polisinrättningen i Helsingfors leder myndighetssamarbetet som utförts dygnet runt i två dagar.

Centralkriminalpolisen ansvarar för förundersökningen av kabelskadorna och brottsrubriceringen för det misstänkta brottet i förundersökningen är grovt sabotage. 

Förundersökningen och de övriga utredningsåtgärderna på havsområdet fortsätter fortfarande. 

Polisens och Gränsbevakningsväsendets beredskapsenheter tryggar förundersökningen på fartyget

Syftet med förundersökningen är att utreda vilken roll fraktfartyget Eagle S hade i de kabelskador som inträffade den 25 december på Finska viken. Verksamma myndighetsfartyg på området är en av Försvarsmaktens robotbåtar som hör till klassen Rauma och Gränsbevakningsväsendets bevakningsfartyg Uisko.

Ombord på fartyget tryggas förundersökningen av polisens beredskapsenhet Karhu och en beredskapspluton från Gränsbevakningsväsendet.

Helikoptrar från Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet har transporterat myndighetspersonal till och från fartyget. 

– Utredningsåtgärder har vidtagits på fartyget och man har bland annat samlat material vars analys har påbörjats. Utredningen har också fokuserat på att höra besättningen. Trots att början av förundersökningen varit fartfylld handlar det om en utredning som allt som allt är utmanande och tidskrävande, säger utredningens allmänna ledare, kriminalkommissarie Sami Paila.

Tullen har kvarhållit fartygets bränslelast

Gränsbevakningsverket stöttar polisen till följande i undersökningen av havsbottnen. Därför åker bevakningsfartyget Turva idag den 27 december till platsen där kabeln Estlink 2 skadades för att utföra submarina undersökningar. Utredare från Centralkriminalpolisen deltar i undersökningen av händelseplatsen med bevakningsfartyget Turva.

– Gränsbevakningsväsende tillhandahåller stöd för polisen genom materiel som lämpar sig för havsområden och personal. Förhållandena möjliggör för närvarande en ordentlig operation på Finska viken, säger kommendörkapten Mikko Hirvi, biträdande kommendör för Finska vikens sjöbevakningssektion.

Utöver polisens förundersökning utför Tullen en förutredning av misstänkt grovt regleringsbrott och utreder detaljer kring lasten.

– Tullen har kvarhållit bränslet som fartyget hade som last och fortsätter förutredningen kring det eventuella grova regleringsbrottet, säger Hannu Sinkkonen, bevakningsdirektör vid Tullen.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Helsingfors Nyheter Polisinrättningen i Helsingfors