Firandet av skolavslutningen övervakas inom hela Östra Nylands polisinrättnings område

Utgivningsdatum 29.5.2023 7.34 | Publicerad på svenska 30.5.2023 kl. 15.44
Nyhet

Polisen i Östra Nyland har också i år förberett sig på att övervaka firandet i samband med skolavslutningen inom polisinrättningens hela verksamhetsområde. Skolorna slutar i år lördag 3.6.2022 och det är som vanligt att vänta att barn och unga samlas för att fira att skolan slutat och att det efterlängtade sommarlovet börjar.

Liksom tidigare år sker övervakningen i nära samarbete med ungdomstjänsterna i olika städer och kommuner inom polisinrättningens område. Också till exempel socialväsendet och FRK har en egen roll när det gäller stödet för de unga.

– Största delen av barnen och ungdomarna firar skolavslutningen sakligt och utan problem, men det är ganska vanligt att användningen av rusmedel ökar under festandet och därmed ökar också riskerna för olika slags olyckor, säger kommissarie Kaisa Holappa.

Föräldrar önskas vara tillgängliga under avslutningshelgen

Polisen hoppas att vårdnadshavarna till unga som ska ut och fira kan nås per telefon under natten mot lördagen den 3 juni och söndagen den 4 juni och svarar på samtal från okända nummer. Det kan komma samtal från bland annat polisen eller en ungdomsarbetare. 

– Samarbetet med vårdnadshavarna har fungerat väldigt bra redan under flera vårar. Föräldrarna har svarat berömvärt på telefonsamtal och själva hämtat hem sina ungdomar från festplatserna, säger Holappa tacksamt.

Slå fast spelreglerna i god tid

Det är bra att på förhand diskutera klara spelreglerna och riskerna i samband med firandet under kvällen efter skolavslutningen med sina egna barn och unga.

– När spelreglerna har överenskommits med dem där hemma minskar också olycksrisken. Hemkomsttider och begräsningar som föräldrarna sätter kan kännas irriterande, men de berättar också för de unga om en viktig sak, nämligen att föräldrarna bryr sig, påminner Holappa.

De traditionella festplatserna är populära år efter år

Inom området för polisinrättningen i Östra Nyland har det under årens lopp uppstått flera populära festplatser som unga sannolikt kommer att föredra även i vår. Polisen kommer under kvällen och natten att aktivt övervaka platser där unga rör sig och samlas.

– Vanda: Kuusijärvi friluftsområde, Ådalsparken, Vetokannas badstrand, Heurekaparken och Alkärrs utebad
– Kervo: Aurinkomäki och skolgårdarna i centrum
– Tusby: Häklin monttu och Hyrylä idrottspark
– Träskända: Strandparken (populär mötesplats också bland unga från grannkommunerna)
– Nurmijärvi kyrkby: Prästgårdsdammen samt vindskyddet vid Isoniitun koulu och Vaskomäki
– Hyvinge: Hämeenkadun koulu och Martin kenttä, bakom Tapainlinna skola
– Mäntsälä: området vid sportplanen
– Borgå: Ånäsparken, Maren och Kokonudden
– Lovisa: Skeppsbron, badstranden och Strandparkens område
– Sibbo: Molnträsk och Kalkstrand
 

 

Nyheter Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Östra Nyland Övervakning och larmverksamhet