Flera mopedister försattes i körförbud

Utgivningsdatum 17.5.2023 17.18
Nyhet

Polisen i Österbotten har informerat elever och vårdnadshavare via wilma systemet om effektiverad övervakning av mopedister. Trots detta miste 13 mopedförare körkortet i en övervakning den 16.5.

Övervakningen genomfördes i Mellersta och Södra Österbotten i och invid skolor på morgonen och eftermiddagen. I landskapet Österbotten liknande övervakning redan förra veckan.

I övervakningen under gårdagen konstaterades att 11 mopeder omändrats så att det de klassas som motocyklar. Följden av detta blev att förarna bötfälldes för förande av fordon utan behörighet. Dessutom försattes samtliga förare i körförbud. Ett par mopeder var trimmade så att topphastigheten överskred 90 km/h. En förare försattes i körförbud på grund av grov likgiltighet då hen kört på bakhjulet.

Totalt 26 mopeder miste sina registerplåtar och 13 mopedister förlorade temporärt sin körrätt. I övervakningen påträffades också en moped som visade sig vara stulen från en bilskola.

- Det är mycket oroväckande och sorgligt att det finns så här många olagliga mopeder i trafiken trots att vi informerat om övervakningen på förhand, säger överkommissarie Janne Kangas vid polisinrättningen i Österbotten.

Mopedövervakningen fortsätter under maj månad på polisinrättningens område och dessutom genomförs en landsomfattande effektiverad mopedövervakning under kommande veckoslut.
 

Mellersta Österbotten Nyheter Polisinrättningen i Österbotten Södra Österbotten Trafik