Förundersökning: Narkotika för över sex miljoner euro togs till Finland - det finns sammanlagt över 20 misstänkta

Utgivningsdatum 8.10.2021 8.30
Nyhet

Centralkriminalpolisen har tillsammans med polisinrättningarna i Västra Nyland, Inre Finland och Helsingfors utrett en härva som har samband med införsel och spridning av narkotika. De misstänkta har enligt domstolsavgöranden under det senaste året också gjort sig skyldiga till andra grova narkotikabrott.

Skjutvapen.
Skjutvapen beslagtagna i samband med förundersökningen. Bild: Polisen

I den förundersökningen som nu håller på att bli färdig misstänks en kriminell grupp ha tagit in i landet från Sverige sammanlagt ca 40 kg kokain, ca 100 kg amfetamin och flera kilo ketamin. Flera personer misstänks ha lagrat och spridit narkotika i huvudstadsregionen och Mellersta Finland. Enligt polisens bedömning är narkotikans värde över 6 miljoner euro i gatuhandeln. 

– Två personer som skickade narkotikan misstänks för grova narkotikabrott. Det fanns i Finland flera grupper som skötte emottagandet och spridningen av narkotikan, antalet misstänkta är över tjugo.   Varierande mängder narkotika levererades till dessa grupper, som huvudsakligen var verksamma i huvudstadsregionen och i Mellersta Finland, beskriver undersökningsledaren, kriminalkommissarie Kimmo Sainio vid Centralkriminalpolisen.

Under förundersökningen beslagtog polisen sammanlagt ca ett kilo kokain, ca 25 kilo amfetamin och ca 3 500 Subutextabletter. Polisen beslagtog även flera skjutvapen, en del av vapnen var automatvapen. Gatuvärdet för den beslagtagna narkotikan är över 750 000 euro.

– För spridningen och förmedlingen av narkotikan använde de misstänkta flera kryprerade meddelandeapplikationer, den bevisning vi därigenom har varit betydelsefull för utredningen av de misstänkta brotten. De misstänkta har varit systematiska, till exempel förvarades narkotikan och vapnen i lager på olika håll i huvudstadsregionen innan de spreds vidare, säger Sainio.  

Utredningen har samband med en större härva, de olika förundersökningarna kommer att behandlas av bland annat Mellersta Finlands, Östra Finlands och Kouvolas tingsrätter.  Den förundersökning som nu blir färdig gäller över tjugo misstänkta,  sju är fortfarande häktade. De misstänkta har under det senaste året gjort sig skyldiga till också andra grova narkotikabrott, om vilka bland annat Centralkriminalpolisen har informerat.

Två huvudmisstänkta, som misstänks ha levererat narkotika från Sverige till Finland, har i Sverige gjort sig skyldiga till flera grova narkotikabrott och de dömdes i augusti för dem till långa fängelsestraff. Domarna har ännu inte vunnit laga kraft i Sverige och personerna förväntas bli utlämnade till Finland. Dessutom är en person misstänkt för medhjälp till grovt narkotikabrott. Hen var länge verksam som biträde i brottmål, bland annat i många härvor med kopplingar till narkotikabrott. 

Den nu färdiga förundersökningen lämnas till Södra Finlands åklardistrikt inom de närmaste dagarna.

Bilder:

Skjutvapen beslagtagna i samband med förundersökningen. Bild: Polisen

Amfetamin som togs i beslag under förundersökningen. Bild: Polisen

Bild på kokainblock som hittades bland misstänkas meddelanden. Bild: Polisen

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter