Förundersökningen av narkotika som smugglades från Sverige till Finland är klar

Utgivningsdatum 5.9.2024 9.30
Nyhet

Polisen har utrett införsel av narkotika som styrts från Sverige. Den kriminella gruppen misstänks ha fört in cirka 55 kilo amfetamin till Finland.

Centralkriminalpolisen och polisen i Västra Nyland har utrett införsel av narkotika till Finland som styrts från Sverige. Sju medborgare från Kosovo och en finländare misstänks för grovt narkotikabrott, grov penningtvätt och ett skjutvapenbrott. Verksamheten av den kriminella gruppen misstänks ha ägt rum mellan december 2023 och april 2024. Under förundersökningen har fyra personer varit häktade. 

Den kriminella gruppen misstänks ha fört in sammanlagt 55 kilo narkotika till Finland. Under förundersökningen beslagtog polisen sammanlagt cirka 40 kilo amfetamin, över 13 000 euro kontanter och en pistol. Utöver de gjorda beslagen beslagtog den tyska polisen 56 575 euro kontanter, vars ursprung misstänks vara från den amfetamin som såldes i Finland. 

- Utredningen inleddes hösten 2023 och de misstänkta greps i april 2024. Under utredningen har vi haft utmärkt och omfattande samarbete med olika svenska myndigheter, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Matti Rekola vid Centralkriminalpolisen. 

Förundersökningen har lämnats till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning. 

Huumausaineita repussa.

Den misstänkta transporterade narkotika i en ryggsäck för barn. Polisen grep den misstänka i april 2024. Bild: Polisen

Narkotikabrottslighet är allt mer internationellt

I flera narkotikahärvor som polisen utrett har det under de senaste åren kommit fram kontakter till övriga nordiska länder, särskilt till Sverige. I utredningshelheten i fråga finns det dock inte kopplingar till så kallat gatugängsfenomen.

I överlag är den allvarliga och organiserade brottsligheten i Finland internationellt, och de kriminella opererar inom många varierande områden. Införsel av narkotika till Finland styrs i många fall helt från utlandet, och på grund av trafikförbindelserna är narkotikamarknaderna och smugglingsrutterna i Norden och övriga Europa kopplade till varandra. 

– Enligt dessa fall har svenska kriminella nätverk haft kontakter till Finland och med finska kriminella aktörer, varför polisen ansett det ändamålsenligt att intensifiera utbyte av information med övriga nordiska länder. Informationsutbyte sker dagligen och med hjälp av det vill man i likhet med övrigt internationellt informationsutbyte bekämpa och avslöja gränsöverskridande brottslighet, säger chefen för utredningsavdelningen, kriminalöverinspektör Heidi Björk vid Centralkriminalpolisen.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter Polisinrättningen i Västra Nyland