Förundersökningen av skottlossning med kopplingar till gatugäng är färdig – nio personer är misstänkta

Utgivningsdatum 16.9.2022 13.00
Nyhet

Centralkriminalpolisens förundersökning av skottlossningen i Vanda i augusti 2021 är nu färdig. Vid förundersökningen utreddes bland annat två misstänkta mordförsök och grova skjutvapenbrott.

Polisen har utrett sammandrabbningen mellan två gatugäng på Lejlebågen i Vanda, vid halv tvåtiden på natten den 6 augusti 2021. Enligt förundersökningen sköt medlemmar i vartdera gatugänget flera gånger mot varandra med skjutvapen.

– Polisens uppfattning är att det var fråga om en våldsam uppgörelse mellan de två gatugängen. I bakgrunden tycks finnas tidigare gräl mellan grupperna, motsättningar som kommit fram genom bl.a. genom gangsta rap-musik, säger undersökningsledaren, kriminalkommissarie Masi Puolakka vid Centralkriminalpolisen.

I förundersökningen är sammanlagt nio personer misstänkta. Polisen misstänker dem för flera olika brott, såsom försök till mord och skjutvapenbrott och grova skjutvapenbrott. Två personer är fortfarande häktade misstänkta för försök till mord.

Skotten som avlossades i ett bostadsområde orsakade närbelägna bostadsfastigheter och en daghemsbyggnad skador. 

– Polisen känner inte till att utomstående skulle ha varit i konkret livsfara. Det boende i området berättade för polisen var mycket betydelsefullt för förundersökningen och polisen tackar för alla iakttagelser, säger Puolakka.

Skottlossningen som var i centtrum för den nu färdiga förundersökningen, var en del av spiral av våld mellan de två gatugängen. De brott som har samband med saken har utretts på olika polisinrättningar

– I detta ärende samarbetade CKP intensivt med Polisinrättningarna i Helsingfors, Östra Nyland och Västra Nyland. Samarbetet relaterat till brottsfenomen som har samband med gatugäng är med tanke på såväl utredning som förhindrande av brott mycket viktigt och fungerande, berättar Puolakka.  

Förundersökningen kommer nu att lämnas till Södra Finlands åklagardistrikt för åtalsprövning.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter