Förundersökningen av skottlossningen på Rajalinna industriområde i Mariefors i Tusby i oktober är klar

Utgivningsdatum 17.1.2023 14.55 | Publicerad på svenska 24.1.2023 kl. 14.39
Nyhet

Polisen i Östra Nyland har slutfört utredningen av skottlossningen på Rajalinna industriområde i Mariefors i Tusby 23.10.2022.

Skottlossningen ägde rum utanför en motorcykelklubbs lokaler på industriområdet och inne i klubben. Kvällen/natten före skottlossningen hade en födelsedagsfest hållits i klubblokalen.

– Den misstänkte mannen hade besökt festen, men han hade avlägsnats från platsen av andra festdeltagare.  Efter avlägsnandet hade mannen brutit sig in i en lägenhet i Nuckars i Tusby och stulit ett hagelgevär och patroner som användes vid skottlossningen. Efter att ha brutit sig in i lägenheten stal mannen en bil som stod gården och körde tillbaka till klubblokalen. När han kom fram till lokalen försökte han komma in i hallen med hagelgeväret, men efter att ha funnit att dörren till klubblokalen var låst började han skjuta mot dörren, berättar kriminalkommissarie Mikko Minkkinen.

Vid undersökningen har det framkommit att den misstänkte skjutit flera skott mot klubblokalens dörr och in lokalen genom dörrfönstret. När mannen hade fått upp dörren, hade han laddat hagelgeväret och gått in i klubblokalen. När han kom in försökte han komma upp med hagelgeväret till klubblokalens övre våning, varpå de som var där lyckades övermanna skytten och ta hagelgeväret ifrån honom.   

– Vid skottlossningen fanns det i klubblokalen sammanlagt åtta personer som var i livsfara på grund av skottlossningen. Den som misstänks för skottlossningen har suttit häktad på grund av händelsen som misstänkt för mordförsök, fortsätter Minkkinen.

Förundersökningen är klar och ärendet har överförts till åklagarmyndigheten i Södra Finland för åtalsprövning.
 

Brott och utredning Nyheter Polisinrättningen i Östra Nyland Tusby