Förundersökningen som gäller bärföretaget fortsätter – polisen och Gränsbevakningsväsendet misstänker grov människohandel

Utgivningsdatum 27.10.2022 13.24
Nyhet

Polisen och Gränsbevakningsväsendet har undersökt ett fall där det misstänks att thailändska bärplockare som arbetar i Finland har blivit offer för människohandel. I anslutning till utredningen har två personer häktats och en person anhållits.

Centralkriminalpolisen, Gränsbevakningsväsendet och polisinrättningen i Helsingfors undersöker tillsammans med polisinrättningen i Lappland en omfattande brottshärva som gäller människohandel. Thailändska bärplockare som arbetar i Finland misstänks ha blivit offer för människohandel under åren 2020–2022. Föremål för förundersökningen är ett nordfinskt bärföretag och ett thailändskt företag som rekryterar bärplockare till Finland. 

I anslutning till förundersökningen är två misstänkta alltjämt häktade. För dessa personers del har brottsbenämningen under utredningens lopp ändrats från misstänkt människohandel till misstänkt grov människohandel. Under förundersökningen har polisen också anhållit en person misstänkt för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning. 

– I förundersökningen misstänks att personerna har fått betydande vinning med hjälp av mutor samt lättnader i myndighetsprocesserna som gäller bärplockningsverksamheten, berättar utredningsledaren, kriminalkommissarie Teemu Mäntyniemi vid centralkriminalpolisen.

I utredningen har omfattande internationellt samarbete gjorts bland annat med myndigheterna i Thailand och Sverige. Förundersökningen pågår fortfarande och polisen ger information om ärendet i den mån det är möjligt när utredningen framskrider.

Brott och utredning Centralkriminalpolisen Nyheter