Helsingforspolisen utvecklar sin verksamhet och organisation för att effektivisera sina tjänster

Utgivningsdatum 13.9.2024 15.00 | Publicerad på svenska 16.9.2024 kl. 12.26
Nyhet

Helsingfors polisinrättning har beslutat att utveckla och förändra sin verksamhet, organisation, uppgifter och tjänster. Polisinrättningens ledning informerade personalen den 6 september 2024 om planerna samt deras bakgrund, mål och konsekvenser. Polisstyrelsen anser att de planerade åtgärderna är motiverade och i linje med polisens strategi.

Polisens verksamhetsmiljö är i ständig förändring. Därtill ökar efterfrågan på Helsingfors polisinrättnings larm-, övervaknings-, utrednings- och tillståndstjänster. Polisinrättningen ansvarar även för att producera flera operativa tjänster på nationell nivå till andra polisenheter. Därför måste polisinrättningen kunna förutse förändringar i sin verksamhetsmiljö och i efterfrågan på tjänster för att säkerställa kvalitativ och effektiv verksamhet samt avlägsna organisatoriska överlappningar och strukturella ologiskheter.

Fokus på att effektivisera grundläggande tjänster och utveckla nationella funktioner 

Den organiserade brottsligheten i Europa och även globalt ökar, internationaliseras och blir brutalare. Dessa effekter sträcker sig till Finland och särskilt till Helsingfors och syns även i den ökande och allt mer mångfacetterade nätbrottsligheten. I huvudstadsregionen finns gatugäng kopplade till organiserad brottslighet, särskilt inriktade på narkotika- och våldsbrott. Bakom utvecklingen ligger bland annat den ökande efterfrågan och tillgången på narkotika. Samtidigt har brott som involverar unga och barn ökat under perioden 2020–2023, och de är även särskilt utsatta för påverkan från gäng och nätbrottslighet. Denna trend har fortsatt trots att polisens förebyggande arbete i samarbete med flera myndigheter har fokuserat på huvudsakligen personer under 18 år. Situationen har blivit särskilt oroande när det gäller barn under 15 år. 

Genom att utveckla verksamheten kommer Helsingfors polisinrättning att öka sin beredskap och synliga övervakning av gatutryggheten samt förbättra utredningen av vardagsbrott. Målet är att stoppa ökningen av brott som framför allt involverar barn och unga samt förhindra att gatugäng och organiserad brottslighet sprider sig. Generellt syftar förändringarna till att förbättra Helsingfors polisinrättnings effektivitet och operativa förmåga. Utvecklingsåtgärderna stärker den informationsledda polisverksamheten, resursstyrningen och det tvärsektoriella samarbetet med olika intressegrupper. Verksamhetsförutsättningarna säkras genom bättre planering och en mer realtidsbaserad koppling mellan verksamheten och ekonomin.

– Vi har en kompetent personal, engagerade samarbetspartner och högkvalitativ operativ verksamhet. Genom att förnya verksamheten kan vi bättre möta de krav som vår verksamhetsmiljö ställer, förbereda oss för framtida förändringar och uppfylla medborgarnas förväntningar, särskilt vad gäller tillgången på polisens grundläggande tjänster.  Polisinrättningen måste också effektivt producera de nationella tjänster som har tilldelats oss. Polisstyrelsen har godkänt planen och anser att målen för utvecklingsåtgärderna är motiverade och i linje med polisens strategi, säger poliskommendör Jari Liukku.

Förebyggande verksamhet med hela polisinrättningens styrka

Framöver kommer Helsingfors polisinrättning att bedriva sitt förebyggande arbete i större utsträckning med hela organisationens styrka. Det kommer inte längre att vara en separat funktion utan integreras i alla tjänster. Det förebyggande arbetet kommer att vara en del av larm-, utrednings- och tillståndstjänsterna, men dess betydelse betonas särskilt inom övervakningstjänsterna, till vilka ytterligare resurser och insatser riktas för att stärka den synliga och fysiska övervakningen. Verksamhetsmodellerna för det förebyggande arbetet utvecklas och deras effektivitet baseras i allt högre grad på informationsledning.

Effektivare utredningsarrangemang för brott relaterade till barn, unga, närståendevåld och gatugäng

Ett av de centrala målen med utvecklingen av Helsingfors polisinrättnings verksamhet och organisation är att bekämpa brott som rör barn, unga, närståendevåld och gatugäng samt att utveckla och effektivisera utredningsarrangemangen för dessa. I detta utvecklingsarbete betonas samarbetet med skolor samt de aktörer som deltar i Ankarverksamheten och annat mångprofessionellt samarbete.

Viktiga förändringar inom organisationen och verksamheten

Helsingfors polisinrättnings utvecklingsåtgärder berör övervakning, utredning av vardagsbrott, ungdomsbrott, brott mot barn, närståendevåld, hotbedömning, gängkriminalitet, ridande polis, personskydd, tillstånds- och utlänningsärenden, polishundverksamhet, beslag och hittegods, strategisk och taktisk analys samt polishäktet och deras organisation. Dessa tjänster utvecklas och effektiviseras genom att omorganisera arbeten och arbetsuppgifter och omplacera personal. 

– Förändringarna i verksamheten och organisationen är inte kopplade till det nuvarande ekonomiska läget för Helsingfors polisinrättning. De enskilda åtgärder som planerats för att stabilisera ekonomin har lyckats, kostnadsstrukturen är under kontroll och vi har kunnat upprätthålla vår prestationsförmåga på en god nivå. Vår verksamhetsmiljö förändras dock allt snabbare och besparingsmål har satts upp för de kommande åren. Genom utvecklingsåtgärderna säkerställs att Helsingfors polisinrättning prioriterar polisens kärntjänster, ansvarar för deras effektiva produktion och även säkerställer ett kvalitativt utförande av sina nationella uppdrag, säger poliskommendör Liukku.
 

Helsingfors Nyheter Polisens verksamhet och utveckling Polisinrättningen i Helsingfors