Hot med luftpistol i trafiken, cruisingevenemang och en månad med rekordmånga rattfyllerifall

Utgivningsdatum 17.7.2024 13.15 | Publicerad på svenska 19.7.2024 kl. 9.35
Nyhet

I veckomeddelandet från polisen i Västra Nyland berättar vi bland annat om ett cruisingevenemang med arrangemang som ur polisens synvinkel framskrider i rätt riktning. En beklaglig trend som rattfylleristatistiken avslöjar är däremot att antalet rattfyllerifall i Västra Nyland är rekordstort i juli.

En man förargade sig på en annan förares körsätt och visade en luftpistol

Fredagen den 12 juli ungefär klockan 15 fick polisen ett uppdrag av nödcentralen på Åboleden i Esbo. Enligt anmälan hade en förare visat en annan förare ett handvapen genom bilfönstret. 

Polispatrullerna identifierade fordonet på Åboleden och stoppade det. Föraren var ensam i bilen och i handskfacket hade han en luftpistol som liknade det handvapen som anmälaren hade beskrivit.

Mannen som körde fordonet berättade att han tidigare hade observerat en förare med ett dåligt körsätt. Mannen hade visat föraren ett fingertecken och den andra föraren hade svarat på samma sätt.  Därefter hade mannen bestämt sig för att uttrycka sig effektivare genom att visa en luftpistol åt den andra föraren. Han sade sig inte ha riktat vapnet mot den andra föraren.

Polisen undersöker händelserna bland annat som olaga hot. Benämningen betyder att den hotade har anledning att frukta för att hans eller hennes egen säkerhet eller egendom är i fara. Hotelserna kan förekomma muntligt i samma utrymme, men även till exempel per telefon eller skriftligt. Ofta är det fråga om att någon skrämmer en annan med att dennes egendom förstörs eller, som i detta fall, med våld.

Antalet rattfyllerifall rekordstort – polisen skärper övervakningen i juli 

Polisen i Västra Nyland deltar i det riksomfattande övervakningstemat som gäller rattfylleri den 1–28 juli. Under temat alkoholtestar vi förare både på vägen och på vattnet. De dystra siffrorna i olycksutredningarna visar att övervakningen är viktig: i de motorfordonsolyckor med dödlig utgång som undersökningsnämnderna undersökte 2022 var 42 procent av förarna rusmedelspåverkade.   Vid sidan om fortkörning utgör rattfylleri fortfarande den största faran för trafikanternas liv och hälsa.

Övervakningen är aktuell eftersom juli är den månad då det största antalet rattfylleriolyckor vanligen inträffar.  Även antalet olyckor som orsakas av nyktra förare är störst i juli.

– Även i det område som hör till polisinrättningen i Västra Nyland syns en klar ökning i antalet uppdagade rattfylleribrott i juli. Vår skärpta övervakning under högsommaren inverkar naturligtvis på detta, konstaterar överkommissarie Aapo Isoaho.

Under andra än sommarmånaderna avslöjas i genomsnitt under 100 rattfylleribrott per månad i Västra Nyland, medan antalet till exempel i fjol uppgift till cirka 150 enbart i juli. 

–Trenden verkar vara densamma även i år. Under juli i år har sammanlagt cirka 80 rattfylleribrott uppdagats hittills. Knappa hälften av dessa har varit grova rattfylleribrott, säger Isoaho.

Cruisingevenemanget hade anmälts på förhand, men oljudet orsakade utmaningar 

I juni berättade vi om cruisingevenemanget Ghost Night Cruising (länk) som inte hade anmälts till polisen som en offentlig tillställning, vilket ledde till böter.

Evenemanget ordnades på nytt den 13 juli och denna gång hade polisen på förhand fått en ändamålsenlig anmälan om den offentliga tillställningen. 

Med anledning av andra musik-, idrotts- och cruisingevenemang som ordnades i området var antalet deltagare i träffen inte så stort.  I träffen deltog uppskattningsvis cirka 100 bilekipage och bilarna körde från Virkby via Lojo till Högfors och Nummela.

Arrangören och polisen samtalade i positiv anda. Bullernivån nära bosättningen orsakade dock ibland problem som även arrangörerna försökte åtgärda. Polisen tvingades också ingripa bland annat då en del bilar brände gummi. Polisen övervakar evenemang hela sommaren.

Nyheter Nyland Polisens förebyggande arbete Polisinrättningen i Västra Nyland Trafik Övervakning och larmverksamhet